EU schválila změny Paktu stability, euro má být důvěryhodnější

Evropská unie schválila reformu Paktu stability a růstu, který má zajišťovat důvěryhodnost eura. Text byl přijat tak, jak se na něm dohodli v neděli ministři financí pětadvacítky. Summit unie pokračuje v Bruselu i dnes. Zástupci členských států se budou věnovat hlavně lisabonské agendě, tedy strategii, která má zajistit zvýšení výkonnosti evropského hospodářství.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Dohoda o reformě Paktu stability se čekala. Hlavní novinkou je rozšíření okruhu okolností, při kterých mohou členské státy překročit povinný nejvýše tříprocentní deficit veřejných financí, a prodloužení období, po které může tento stav trvat, než EU přistoupí k sankcím.

Reforma přináší úlevu pro státy, které se potýkají se stagnací ekonomiky, reformou důchodového systému, nebo snižují daně. Zatímco Němci a Francouzi reformu oceňují, protože měli tři roky problém dodržet rozpočtovou disciplínu, italský premiér Silvio Berlusconi uvedl, že rozvolnění Paktu stability způsobí utrácení a nižší věrohodnost eurozóny.

Český premiér Stanislav Gross poznamenal, že pro naši zemi je reforma paktu výhodná a pomůže při sbližování s nejvyspělejšími státy unie. "Pro Českou republiku se otevírají zajímavé možnosti, například podpora dopravní infrastruktury a některých reformních kroků, především v oblasti penzijní reformy," řekl předseda vlády novinářům.

Dnes se šéfové států a vlád EU pravděpodobně dohodnou na revizi tzv. lisabonské strategie, kterou soustředí na menší počet ekonomických cílů a oprostí od přehnaně optimistických plánů. Za hlavní úkoly vytyčí obnovení hospodářského růstu a vytváření pracovních míst a současně se zaváží, že takto revidovanou strategii začlení organicky do svých domácích politik.

Větší spory už by neměla způsobit pasáž v usnesení, která se bude týkat liberalizace služeb na vnitřním trhu unie. Podle předsedy Evropské rady Jeana-Clauda Junckera a předsedy EK Josého Barrosa se už v úterý večer rýsoval konsensus, že návrh směrnice netřeba stahovat, ale je nutné ho podstatně změnit, aby vzal v úvahu požadavky evropského sociálního modelu.

Milan Fridrich, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme