Opoziční předák Bakijev převzal dočasně moc v Kyrgyzstánu

Opozice dnes dokonala bleskový státní převrat ve středoasijském Kyrgyzstánu. Parlament totiž jmenoval nového dočasného prezidenta i premiéra v jedné osobě - opozičního vůdce Kurmanbeka Bakijeva.Ten zatím neuvažuje o vyhlášení mimořádného stavu v zemi, přitom centrum Biškeku znovu večer ovládl chaos, rabování obchodů a střety mezi lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurmanbek Bakijev

Kurmanbek Bakijev | Zdroj: ČTK

Opoziční hnutí totálně ovládlo moc v zemi, ale nezvládá nastolit pořádek. Ministerstvo vnitra oznámilo, že použije proti násilníkům a chuligánům síly. Nový prezident a premiér Bakijev požaduje zákaz nočního vycházení, na jeho dohlížení ale chybí dostatek policistů.

Po dnešku je jasné, že prezidentské volby budou v červnu. Vůbec poprvé od včerejšího útěku ze země se ozval prezident Askar Akajev. V e-mailu kyrgyzské agentuře napsal, že jeho pobyt mimo vlast je dočasná záležitost, nerezignoval, a to, co se stalo v Kyrgyzstánu, je protiústavní státní převrat.

Nečekaně vstřícné projevy dnes na adresu událostí v Kyrgyzstánu nabídl ruský prezident Vladimír Putin. Ten prohlásil, že převrat v Kyrgyzstánu pro něj není nic, co by nečekal. Je to výsledek slabosti režimu a nakupení sociálních a ekonomických problémů v zemi. Mrzí ho ale, že řešení politické krize zašlo mimo hranice zákona.

Ruský prezident také moc dobře ví, že kyrgyzská opozice rozhodně není nijak antirusky naladěná. Dodal, že jde o lidi, kteří jsou v Rusku velmi dobře známí a v minulosti udělali mnoho pro rozvoj rusko-kyrgyzských vztahů. Věří, že v tom budou pokračovat.

Prezidentovi Akajevovi pak vzkázal: pokud bude chtít přijet do Ruska, nikdo nebude proti. Akajev dnes neprozradil, kde se momentálně nachází. Zdroje agentury Interfax tvrdí, že své útočiště v Kazachstánu dnes opustil.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme