Sněmovna jedná o vyslovení nedůvěry vládě

Poslanci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. K tomuto bodu schůze proběhla ve sněmovně místy bouřlivá rozprava. Kabinet Stanislava Grosse ale má šanci hlasování přežít. Komunisté se totiž pravděpodobně zdrží hlasování. V ruce teď mají všechny trumfy a je na nich, jestli vládu podrží, nebo nikoliv. Drtivá většina poslanců KSČM se chce zdržet hlasování při rozhodování o nedůvěře kabinetu. Definitivní to ale ještě není. Jejich 41 hlasů je pro osud vlády velmi důležitých. Bez nich totiž dají ODS a KDU-ČSL spolu s nezařazeným poslancem Vrbíkem dohromady jen 79 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S. Gross

S. Gross | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Pro vyslovení nedůvěry vládě je nezbytných nejméně 101 hlasů bez ohledu na to, kolik z celkem 200 poslanců se hlasování zúčastní. Pro osud vlády bude klíčový postoj 41 poslanců KSČM. Pokud se přidají k 57 občanským demokratům a 21 lidovcům, budou mít tyto tři strany 119 hlasů a sněmovna vysloví vládě nedůvěru. Když ale komunisté dodrží čtvrteční předsevzetí a hlasování se zdrží, ODS a KDU-ČSL budou mít jen 78 hlasů a kabinet se jim svrhnout nepodaří. Nečeká se, že by proti vládě hlasoval někdo ze 70 poslanců ČSSD a deseti unionistů. Svatopluk Karásek a Taťána Fischerová se hlasování velmi pravděpodobně zdrží.

Sněmovna začala jednat v 9 hodin. O průběhu mimořádné schůze podrobně informujeme ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Opozice kritizovala premiéra, ČSSD chválila práci vlády

Podle ODS nevěří premiérovi 80 procent české veřejnosti a také podstatná část politické reprezentace. ODS také kritizuje, že Gross slibuje "hory doly" komunistům jen proto, aby se udržel u moci. V úvodu jednání o vyslovení nedůvěry vládě to dnes prohlásil předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý: "Nesplněných slibů a lží je již příliš. Sám odejít neumí, neumí si přestavit, že by nebyl premiérem nebo ministrem vnitra, sám o sebe se strašně bojí."

Naopak kritikou ODS se především zabýval předseda poslanců ČSSD Michal Kraus, který obhajoval dosavadní práci vlády. ODS podle něj nabízí v podobě své modré šance jen "pochybný kousek papíru", který by bohatým přidal a chudým nechal oči pro pláč. Občanští demokraté si tak podle něj pomáhají lhaním a prázdnými výroky.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v rozpravě opět vyzval Grosse k rezignaci kvůli jeho nevyjasněným majetkovým poměrům: "Podle našeho názoru máte už jen několik desítek minut, nechcete-li být důvodně podezírán z podvodu, abyste rezignoval na svoji misi," uvedl Kalousek. Připomněl, že vláda se na počátku opírala o 101 poslanců ČSSD, KDU- ČSL a US-DEU, nyní ale už 21 podpisů lidoveckých poslanců pod koaliční dohodou chybí.

Ministr informatiky za US-DEU Vladimír Mlynář v rozpravě oznámil, že nezůstane ve vládě, která by přežila jen s podporou komunistů. Pokud se Unie svobody-DEU rozhodne setrvat ve vládě, podá demisi.

"Nebudeme shazovat vládu jen proto, že se to někomu hodí do krámu, a je mu úplně jedno, že se chová jen prodrazácky, zákeřně a vypočítavě a především také neodpovědně," řekl na adresu lidovců předseda US-DEU Pavel Němec. "Lidovci rozbili třetí koalici a my musíme říci jasné a srozumitelné dost takovémuto jednání," zdůraznil Němec v narážce na to, jak se lidovci zachovali k poslední vládě Václava Klause a ke Čtyřkoalici.

Premiér Gross v rozpravě zdůraznil, že jeho vláda ani přes odchod lidovců nehodlá ustupovat od naplňování svého programu. Projevil také určitou vstřícnost ke KSČM, když řekl, že se neštítí nikoho s poctivým mandátem od voličů. Zdůraznil ale, že má svou hranici a nepřímo naznačil, že po jejím překročení by rezignoval.

Rozprava skončila ve sněmovně chvíli před polednem. Poslanecký klub KSČM si pak vyžádal půlhodinovou přestávku.

Hlasování bez oohledu na výsledek bude mít na vládu vliv

Postoj komunistů k hlasování o nedůvěře vládě může zamíchat se složením Grossova kabinetu. Ministryně školství Petra Buzková dlouhodobě spolupráci s KSČM odmítá. Jestli z vlády tolerované komunisty odejde, ve čtvrtek říct nechtěla. "Já už o tom přemýšlím dlouho. První se to musí dozvědět premiér Stanislav Gross a moji kolegové. Já samozřejmě vyčkám zítřka, jak celá záležitost proběhne, a předpokládám, že sdělím někdy v příštím týdnu, jak se zachovám."

Podobně se vyjadřuje také ministr průmysl Milan Urban. Vyloučen není ani odchod nestraníka Martina Jahna. Už dříve dal jasně najevo, že nebude v kabinetu závislém na hlasech komunistů ministr pro informatiku z Unie svobody Vladimír Mlynář. Naopak Zdeněk Škromach včera řekl, že vše nasvědčuje tomu, že on vládu neopustí. Definitivně se vyjádří v úterý. Stanislav Gross už má jasno, kdo nahradí lidovecké ministry.

Ministrem zahraničí by se mohl stát velvyslanec při EU Jan Kohout, ministrem dopravy může být nestraník Pavel Švagr, výkonný ředitel Fondu dopravy. Životní prostředí zřejmě povede poslanec za ČSSD Radko Martínek. Jména ve čtvrtek padla také při odpoledním jednání poslaneckého klubu ČSSD. Premiér Stanislav Gross své návrhy sdělil i prezidentovi. "Panu prezidentovi jsem tato jména sdělil, nedebatovali jsme o nich, protože formálně k těm krokům předložení návrhu na jmenování členů vlády nedošlo."

Předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek tvrdí, že případní noví ministři jsou lidé navržení komunisty. "Já se těch pánů nechci nijak dotknout, ale vzhledem k rozhovorům, které teď předseda vlády vede s komunisty, je přece úplně jasné, že to není výběr sociálních demokratů a pana Stanislava Grosse, ale že je to výběr komunistů a pana Miroslava Grebeníčka. Moji podporu může mít těžko jakýkoli ministr, kterého vybral předseda komunistické strany."

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Helena Šulcová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme