Lidovci se s ČSSD na nové vládě neshodli

Bez výsledku skončila více než tříhodinová schůzka lídrů bývalé koalice na Úřadu vlády. Stále tak není jasné, zda se novou "proevropskou" vládu na někdejším koaličním půdorysu podaří sestavit. Sociální demokraté se neshodují s lidovci na způsobu, jakým by měla vzniknout a fungovat. Zatímco nejsilnější vládní strana požaduje uzavření jen jednorázové smlouvy, křesťanští demokraté trvají na standardní koaliční smlouvě. Jednání bylo přerušeno do středečního večera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lídří KDU-ČSL

lídří KDU-ČSL | Foto: Stanislav Zbyněk

Jak oznámil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ani po dnešku se na rozdílných stanoviscích sociálních demokratů a lidovců nic nezměnilo. "Lidová strana nepřijala náš návrh na vytvoření proevropské většinové vlády, která by byla založena na volnější spolupráci bývalých koaličních stran, čili v této oblasti zatím nedošlo k dohodě. Jednání jsme přerušili, budeme pokračovat zítra večer a všechny strany mají možnost, aby si zanalyzovaly své vzájemné návrhy."

Lidovci se obávají toho, že by ČSSD jednorázovou smlouvu využila jen k vyslovení důvěry nové vládě a pak by v parlamentu spolupracovala s komunisty. Trvají proto na uzavření standardní koaliční dohody.

"KDU-ČSL ponese politickou odpovědnost za vládu za předpokladu, že všechny tři vládní strany se zaváží ke spolupráci jak při vytvoření a fungování této vlády, tak k nějakým společným postupům v Poslanecké sněmovně. Přiznám se, že jsem neslyšel jasný důvod, proč sociální demokracie nechce většinovou nekomunistickou koalici," řekl po dnešní schůzce Kalousek.

Lidovci společně s unionisty žádají jasné záruky, že sociální demokraté některé zákony ve sněmovně neprosadí s KSČM. KDU-ČSL se nelíbí ani požadavek, aby v novém kabinetu premiéra Jana Kohouta nebyli čelní straníci a ministři, kteří podali demisi.

Nejvíce optimističtí byli po ranním jednání zástupci US-DEU. Podle jejich místopředsedy Karla Kühnla se postoje všech partnerů sbližují. "Rozešli jsme se v dobrém, jednání pokračují, a jestliže jednání pokračují, tak to znamená, že stanoviska se sbližují."

Podle návrhu, který dnes ČSSD předložila svým partnerům, by příští kabinet měl mít 15 členů, tedy o tři méně než vláda Stanislava Grosse. Sociální demokraté by v něm obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší strany po dvou ministerských křeslech. Lidovci ale trvají na účasti svých tří ministrů v novém týmu.

Prezident Václav Klaus požádal ČSSD, KDU-ČSL a Unii svobody-DEU, aby vládní krizi vyřešily v horizontu hodin, nikoli dnů nebo týdnů. Současně dal najevo, že by vládu podpořil.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme