Špidla: Rozhodování o vepříně v Letech je plně v rukou české vlády

Evropský komisař Vladimír Špidla nechce doporučovat českému kabinetu, jak má postupovat v kauze kontroverzního vepřína v Letech u Písku. Tam stál koncentrační tábor, kde za války přišlo o život 326 lidí. Evropský parlament nedávno vyzval Prahu, aby velkovýkrmnu prasat odstranila. Tento apel je součástí dubnové rezoluce, ve které europoslanci celkově odsuzují diskriminaci Romů. A vyzývají unijní země, aby zlepšily postavení této menšiny. Jak Vladimír Špidla řekl Českému rozhlasu a ČTK, otázku vepřína v Letech není možné vytrhávat z tohoto kontextu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velkokapacitní vepřín v Letech

Velkokapacitní vepřín v Letech | Foto: Jan Rosenauer

Pracovní skupina

Jak se žije Romům v Evropě? Podle Špidly není pochyb o tom, že je tu mnoho problémů. Celou rezoluci Evropského parlamentu proto bere coby komisař pro zaměstnanost a sociální věci vážně. "Je pravděpodobné, že vytvoříme nebo že navrhnu zvláštní pracovní skupinu pod mým vedením, která se tím bude zabývat."

Špidla říká: nevěřím na zázračné iniciativy - je to běh na dlouhou trať. Důležité je podle něj každopádně vzdělávání Romů. A chce posílit některé aktivity, které už běží.

"V rámci Evropského sociálního fondu existují projekty, které se zabývají - v podstatě bych to nazval přípravkami pro romské děti - pro nástup do prvních stupňů školního vyučování. A to je velmi důležité. To jsou děti, které v zásadě mluví jiným jazykem a to pochopitelně není žádná legrace."

Koncentrační tábor v Letech byl

Podle Špidly bude potřeba mravenčí systematická práce, než se situace Romů opravdu zlepší. Na tom mu prý rozhodně záleží nejvíc. Proto nechce rozviřovat emoce v kauze kontroverzního vepřína v Letech. Coby historik ale každopádně odmítá zpochybňování toho, že tam za války tábor fungoval. Reagoval tak pro Radiožurnál na slova komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa, který doslova prohlásil: "Ohledně Letů se bezuzdně lže. Žádný skutečný koncentrák tam nikdy nebyl."

Špidla doslova říká: "Tábor v Letech existoval. A ten prasečák, ta výkrmna vepřů zasahovala na část území. Ne tedy většinu, ale byl tam tábor, ve kterém byli lidé utlačovaní, byli vězněni a umírali tam. Takže z mého hlediska je jasné, že tam tábor byl."

Vepřín - rozhodnutí je na Praze

Stávající komisař Špidla se výkrmnou v Letech zabýval už když byl premiérem české vlády. Sám připomíná, jak se tehdy zachoval: "Já sám jsem se tehdy nepřiklonil k myšlence, že by se velkovýkrmna měla odstranit. Považoval jsem za správnější, že se tam udělalo v určité vzdálenosti pietní místo a považoval jsem za správnější bojovat proti jiným věcem v této oblasti - proti diskriminaci a historickému zapomínání."

Pokud jde o Lety, žádné doporučení v tomto Špidla do Prahy rozhodně dávat nehodlá. "Jakým způsobem bude postupovat česká vláda, to je plně v kompetenci české vlády."

Celkově má rezoluce Evropského parlamentu o situaci Romů v unii váhu pro všechny evropské vlády. A je na nich, aby na to reagovaly - uzavírá Špidla.

"Česká republika stejně jako každý jiný stát EU by měla zvážit obsah výzev EP a rozhodnout o vhodných prostředcích a vhodném způsobu - tak aby se změnila situace, která momentálně není dobrá v Evropě. Prostě není dobrá. Je to věc českých autorit, jakým způsobem se rozhodnou postupovat."

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme