Čeští soudci odmítají zveřejňovat údaje o svém majetku na internetu

Kvůli strachu z pomsty nechtějí čeští soudci zpřístupnit data o svém majetku na internetu. Návrh zákona o střetu zájmů to ale od nich požaduje, stejně jako od politiků nebo od představitelů obcí a krajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní síň

Soudní síň

V čem vidí v této otázce to největší nebezpečí, řekl Českému rozhlasu prezident soudcovské unie Jaromír Jirsa. "Soudce vykonává svůj mandát doživotně, dejme tomu od třiceti do sedmdesáti let. Čtyřicet let stráví v jednací síni, vynese stovky rozsudků, minimálně s polovinou rozsudků je obžalovaný nebo účastník soudního řízení nespokojený. Musíme dbát na bezpečnost soudců. Já bych se nerad dočkal toho, aby si v lepším případě někdo na internetu zjistil, kde mám rodinný dům, nebo chalupu a devastoval můj majetek."

Představy soudcovské unie se od návrhu zákona odlišují. "Já si myslím, že pro smysl zákona, tedy transparentnost majetkových poměrů postačí, pokud soudce bude povinen pravidelně zveřejňovat své majetkové poměry. Respektive předávat informace o nich nějakému úřadu," objasnil představy soudců Jirsa.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme