V Česku začínají chybět dříve rušené školky

Některé mateřské školy musejí v současné době odmítat děti. Nemají už pro ně místo. Dětí ve věku od tří do pěti let, kdy začínají obvykle chodit do školky, přitom začíná přibývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v mateřské škole

v mateřské škole | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dřív se mateřské školy kvůli nedostatku dětí rušily - teď ale počet dětí roste a místa ve školkách často nejsou. Najdeme ale i další důvody, proč se na všechny děti nedostane. "Tento problém mají třeba satelitní městečka kolem Prahy, kam se stěhují mladé rodiny. Může se stát, že je tam jenom jedna mateřská škola a ta nestačí," vysvětluje Marta Jurková z Ministerstva školství.

Problémy mají rodiče s umístěním dětí do školek například i ve středních Čechách nebo na Vysočině, třeba v Pelhřimově. "Bylo to špatný, dostat malého do školky."

Nepřijímají ani některé školky v Karlových Varech. Jedna z nich musela odmítnout děti, které tam jejich maminky chtěly dávat třeba jenom na pět dní v měsíci, když si potřebují něco zařídit. "Musela jsem požádat rodiče, aby zůstali s dětmi doma, protože ta naplněnost teď je velká," říká vedoucí učitelka Pavla Růžičková.

Zřizovatelé školek sice můžou podle nového školského zákona počet dětí ve třídě zvýšit z 24 na 28, to ale podle učitelek není řešení. Nemůžou se totiž věnovat dětem tak, jak by chtěly.

Viktorie Hošková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme