Ochránci citlivých dat mají výhrady k odebírání DNA násilím

Získávat vzorek DNA bez souhlasu obviněných by mohlo být v rozporu s ochranou základních lidských práv. Upozornil na to Úřad na ochranu osobních údajů. S možností i násilného získání vzorku DNA pro potřeby policie počítá návrh zákona, který už schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šroubovice DNA

Šroubovice DNA | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Tvrdí, že norma usnadní identifikaci pachatelů trestných činů. Co je Úřadu pro Ochranu osobních údajů trnem v oku, Radiožurnálu řekla jeho mluvčí Hana Štěpánová: "Úřadu na tom především vadí to, že nejsou dostatečně stanovena pravidla pro zpracování osobních údajů. A zákon o ochraně osobních zákonů, který je v souladu s evropskou legislativou, řadí DNA mezi citlivé údaje, které jsou podřízeny velmi přísnému režimu. Ten není v tom zákonu naplňován."

Analýza DNA, jejíž vzorek se získává ústním stěrem slin, slouží k přesnému individuálnímu určení člověka. V databázi je nyní zhruba 10 tisíc vzorků. Kriminalisté i žalobci po povinnosti odevzdat vzorek DNA už dlouho volají.

Novela trestního řádu a zákona o policii z dílny ministerstva vnitra, která tuto povinnost zavádí, se přitom týká i vymahatelnosti dalších vzorků sloužících k identifikaci. K nim patří třeba otisky prstů, pachové stopy a vzorky krve či kůže. Obviněný dnes může poskytnutí vzorků odmítnout, za což mu hrozí maximálně padesátitisícová pokuta. Právě to návrh podle ministra vnitra Františka Bublana mění.

"Jde nám o to, aby ta povinnost byla silnější, to znamená, aby u obviněného policie mohla použít donucovacích prostředků k odběru. U podezřelého to bude vždy se souhlasem státního zástupce," uvedl ministr.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme