Porota shledala Jacksona nevinným ve všech bodech obžaloby

Michael Jackson je nevinný. K tomuto verdiktu jednomyslně dospěla porota v kalifornské Santa Marii. Dvanáct porotců shledalo zpěváka obžalovaného ze sexuálního zneužívání nezletilého chlapce nevinným ve všech deseti bodech obžaloby. Jacksonovi hrozilo až dvacet let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Jackson

Michael Jackson | Zdroj: ČTK

Čtení výroku vysílaly v přímém přenosu americké televizní stanice. Jackson, který byl v soudní síni přítomen, si utíral slzy papírovým kapesníkem.

Jeho fanoušci, kteří obklopili soudní budovu, při každém výroku "nevinen" propukali v jásot. Ten se změnil ve frenetický řev, když zpěvák vyšel ven na sluncem zalité prostranství a zpod deštníku jim pokynul a poslal vzdušné polibky.

Jackson odmítal obvinění, že v roce 2003 tehdy třináctiletého chlapce napojil alkoholem a pak ho sexuálně zneužil. Nevinu cítil také v bodě obžaloby, který se týká únosu chlapce a jeho matky a omezování osobní svobody.

Soudce Rodney Melville poděkoval porotcům za práci a rozloučil se s nimi. Porota složená z osmi žen a čtyř mužů zřejmě dala na závěrečnou řeč obhajoby, která vylíčila chlapce a jeho matku jako naprosto nedůvěryhodné osoby toužící po zpěvákových penězích.

Obžaloba se naopak snažila dokázat, že Jackson je pedofil, který pase po slabých obětech. Narážela na to, že chlapec údajně čelící Jacksonově sexuální pozornosti trpěl rakovinou. Pokud by porota zpěváka shledala vinným, mohl ho soudce odsoudit až ke dvaceti letům vězení.

Soudní líčení začalo v lednu a těšilo se neobvyklé pozornosti americké veřejnosti. Jackson byl obviněn z podobného obtěžování nezletilého hocha v roce 1993, ale tehdy se s chlapcovou rodinou vyrovnal mimosoudně.

Martin Hromádka, Marcela Pohanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme