Summit EU: Tempo ratifikace eurokonstituce se zvolní

Evropská unie bude navzdory důraznému "NE" ve Francii a Nizozemsku pokračovat v ratifikaci euroústavy. Zvolní ale tempo. To je závěr večerní porady politických špiček pětadvacítky v Bruselu. Evropská rada rozhodla, že už neplatí 1.listopad 2006 coby termín pro dokončení ratafikace tohoto dokumentu. Dnes čeká špičky pětadvacítky další zásadní zkouška - měly by se pokusit o kompromis ve věci rozpočtového výhledu pro roky 2007 - 2013.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Členské státy si dávají jakýsi oddechový čas. Během následujícího roku by podle dosavadních informací měly mít období přemýšlení. Tedy určitou přestávku, během které vyhodnotí, co přesně se v Evropě děje - a budou debatovat s veřejností - říká šéf naší diplomacie Cyril Svoboda.

"Nemá smysl se tvářit, že jdeme kalnou vodou dál a nic se neděje. Takže teď je potřeba ten čas reflexe a také přiblížit Evropskou unii víc občanům, učinit unii víc sexy."

Podle britského ministra pro evropské záležitosti Douglase Alexandra by měla pětadvacítka využít tento čas hlavně k hlubším úvahám o Evropě. "Jsme hluboce přesvědčeni, že by bylo dobré využít tento čas k zamyšlení nejen nad organizační strukturou Unie, ale také nad širšími souvislostmi evropské budoucnosti. Především ohledně postupující globalizace."

Rozsáhlou debatu vyhodnotí Unie na summitu za rok - tedy v červnu 2006.

Paroubek chystá konzultace

Během této roční doby mohou referenda pokračovat. Dohoda dává státům prostor, aby si rychlost přizpůsobily svým potřebám, vysvětluje český premiér Jiří Paroubek. "Kdo chce, bude pokračovat v ratifikačním procesu. Ale budou jiné státy, které se mohou rozhodnout jinak - že tedy získají jakousi přestávku a budou pokračovat v tom ratifikačním procesu po přestávce."

Dánové už včera večer oznámili odklad referenda, které mělo být 27.září. Zatím není jasné, jak se rozhodne Lucembursko, které plánuje lidové hlasování na 10.července. Nového modelu využije i česká vláda, která do Bruselu jela právě s požadavkem zrušit původní lhůtu. Premiér Jiří Paroubek večer naznačil, že v tuto chvíli si jako termín u nás dovede představit přelom roku 2006-2007. Předseda vlády také oznámil, že chystá konzultace ohledně dalšího postupu u nás.

S. Berlusconi, J. Barroso, J. Juncker | Foto: AFP

"V sobotu se schází představitelé koaličních stran - a předseda ČSSD Stanislav Gross vyzve k jednání ODS. Jsme domluveni na pondělí na jednání s vedením KSČM - tak abychom si vyjasnili, jaký bude další postup, " řekl Paroubek.

To, že Unie chce přes dvojí NE v ratifikaci pokračovat odsuzuje jeden z nejznámějších euroskeptiků - dánský europoslanec Jens-Peter Bonde. Obyvatelé Unie jsou tak podle něj poníženi a zrazení, protože hlas dvou národů se nerespektuje: "Myslím, že je nebezpečné, když přijede vaše vláda - přijede sem a trvá na tom, aby se pokračovalo v ratifikaci něčeho, co je dávno mrtvé. To je skandální. Máte přece průzkumy veřejného mínění a ty ukazují, že to není v souladu s tím, co si u vás lidé přejí, ne ?"

Další test

Dnes čeká špičky pětadvacítky další zásadní zkouška - měly by se pokusit o kompromis ve věci rozpočtového výhledu pro roky 2007 - 2013. Jde o finanční mantinely, které stanovují, s jakým balíkem peněz budou státy EU v příštích letech hospodařit. Jednotlivé země jdou do tohoto jednání velmi rozděleny. Jsou tu nejméně dva státy, které označují konečný návrh předložený Lucemburskem jako předsedou EU za naprosto nepřijatelný. To jsou Britové a Nizozemci.

Londýnu se nezamlouvá návrh na zmrazení jejich slevy z odvodů do pokladny EU a jsou ochotni se o něm bavit jen za podmínky, že se bude jednat i o omezení výdajů na zemědělství. Holanďané mají pocit, že budou na Unii dál příliš doplácet. Ale i další země mají výhrady.

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker by měl kolegům dopoledne předložit nejnovější variantu návrhu, kde se pokusí reflektovat některé ty stížnosti. Ovšem unie optimismem rozhodně nehýří. Včera večer se zdálo, že jednotlivé pozice si jsou hodně vzdálené a že na kompromis to nevypadá.

Milan Kopp, Pavel Novák, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme