Premiér žádá tvrdé potrestání policistů za útěk Krejčíře

Policisté, kterým o víkendu utekl obviněný podnikatel Radovan Krejčíř, mají být tvrdě potrestáni. Ministra vnitra Františka Bublana o to požádal premiér Jiří Paroubek. Krejčíř uprchl krátce po svém zatčení při domovní prohlídce a je stále na útěku. Podle Paroubka policisté skandálně selhali. Je přesvědčený, že odpovědnost by měl vyvodit i jejich nadřízený Kolář.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | Zdroj: ČTK

Předseda vlády se kvůli tomu sešel s ministrem vnitra dnes dopoledne, krátce před svým odletem do Japonska. Podle premiéra Paroubka policisté při zásahu naprosto nezvládli svůj úkol a neměl by je proto minout odpovídající trest.

"Požádal jsem pana ministra, aby spolu s policejním prezidentem vyvodili okamžitou osobní odpovědnost ve vztahu ke všem lidem, kteří byli přítomni na zásahu, čili osobní odpovědnost formou kázeňského řešení," prohlásil Paroubek.

Bublan má premiéra informovat o potrestání zasahujících policistů z protikorupční služby i jejich nadřízeného příští týden, po Paroubkově návratu ze zahraniční cesty. "Umím si představit, že ti lidé buďto půjdou na ulici okamžitě šlapat, nebo budou postaveni mimo službu, nebo část z nich bude propuštěna ze služebního poměru," řekl premiér.

Ministr vnitra už včera oznámil, že za Krejčířův útěk budou odpovědní policisté potrestáni. Odmítl ale, že by kvůli případu odvolal policejního prezidenta Koláře, nebo odstoupil sám. Ani Paroubek si nemyslí, že by měl Bublan odejít z funkce. Policejní prezident by ale podle něho o vyvození osobní odpovědnosti uvažovat měl. "Já si myslím, že by o tom měl minimálně přemýšlet," dodal.

Aférou se zabývají kontrolní orgány policie a Inspekce ministra vnitra. Kdy bude případ uzavřen, zatím není možné podle mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříkové odhadnout. "Právě proto, že ministr vnitra a celý resort si uvědomuje, že se jedná o závažný případ, inspekce musí celou věc řádně prošetřit. Aby mohlo dojít k řádnému prověření, je to poměrně časově náročná věc," uvedla Masaříková.

Patrně ještě tento týden se kauza dostane i na jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Radiožurnálu to řekl předseda výboru Jan Vidím z ODS. On sám by odstoupení policejního prezidenta uvítal. "Pan Kolář je určitě dobrý policista a byl by výborný ředitel okresu nebo možná i kraje, ale rozhodně nemá na to být policejním prezidentem. Měl odstoupit už dávno," domnívá se Vidím.

Známý miliardář Krejčíř je společně s bývalým šéfem státem ovládané energetické společnosti Čepro Martinem Pechanem obviněn z přípravy podvodu a zločinného spolčení, Krejčíř navíc z přípravy vraždy celníka. Pro Pechana žádal žalobce vazbu, aby neovlivňoval svědky. Obvodní soud pro Prahu 9 ale žádosti nevyhověl.

Krejčíř byl zatčen v sobotu brzy ráno, ale během prohlídky svého domu v Černošicích u Prahy se mu podařilo utéci z toalety a odjet připraveným vozidlem. Podle dnešních Lidových novin mu při útěku zřejmě pomáhal jeho domovník. Bublan včera nevyloučil, že podnikatel je už za hranicemi.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním zatčení Krejčíře a Pechana souvisí se soudním sporem Čepra a Tukového průmyslu o pohledávku ve výši bezmála tří miliardy korun. O víkendu našla policie v pražské kanceláři dvou Krejčířových firem několik krabic a v nich zatavené pytle s bankovkami. Pro koho a na co byly peníze určeny, policie zatím tají.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme