Írán si za prezidenta zvolil zarytého konzervativce

Příštím íránským prezidentem bude ultrakonzervativec a dosavadní teheránský starosta Mahmúd Ahmadínedžád. Ve druhém kole voleb překvapivě porazil svého rivala, zastánce reformní linie Alího Akbara Hášemího Rafsandžáního. Ten už také svou porážku uznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Zdroj: ČTK

Íránské ministerstvo vnitra sdělilo, že Ahmadínedžád má před dokončením sčítání hlasovacích lístků přes 61 procent hlasů. Podle něj Rafsandžání nemůže Ahmadínedžáda předstihnout. Ahmadínedžád se úřadů ujme v srpnu, jeho vítězství ale nejdříve musí potvrdit právní experti z Rady dohlížitelů.

Šlo o nejostřejší souboj o post prezidenta v íránské historii. Předvolební průzkumy v Íránu neexistují, avšak Ahmadínedžádovi nikdo velké šance nedával. Ze sedmi kandidátů, kteří se o úřad prezidenta ucházeli v prvním kole, je považován ze nejkonzervativnějšího.

Rafsandžání měl ve druhém kole podporu reformistů. Slíbil další uvolňování společenského života a zlepšení vztahů se Spojenými státy a se Západem. Ahmadínedžád se soustředil na soběstačnost Íránu, zlepšení životních podmínek chudých vrstev obyvatel a boj proti korupci.

Je veteránem speciální jednotky Revolučních gard a jako teheránský starosta pracuje za učitelský plat. Kampaň postavil na obhajobě islámu. Ahmadínedžádovi početní kritici říkají, že z teheránských kulturních středisek nadělal modlitebny a že zavedl oddělené výtahy pro muže a ženy.

Agentura AFP usoudila, že se země pravděpodobně vydá na cestu radikalizace, protože Ahmadínedžád propaguje přísnou úctu k islámu a neústupnost vůči Západu, a to v době, kdy se od Teheránu očekávají záruky, že nebudou vyrábět jaderné zbraně.

Spojené státy přijaly výsledky voleb skepticky. Podle mluvčí jejich ministerstva zahraničí nepřinesly nic, co by měnilo jejich pohled na Írán jako na zemi, která zaostává za prosazováním svobody a demokracie. Nový prezident už prohlásil, že vztahy Íránu s USA nejsou klíčem k řešení íránských problémů.

Jaromír Janev, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme