Potopenou ruskou miniponorku vysvobodil britský robot

Podvodní drama u břehů Kamčatky skončilo. Záchranářům se totiž podařilo spasit sedmičlennou posádku ruské miniponorky, která uvízla už ve čtvrtek na dně Beringova moře. Všech sedm mužů na palubě dramatické čekání v hloubce 190 metrů přežilo, a to díky britským specialistům a jejich robotu Škorpion. Na záchranně námořníků se ale také podíleli Američané a lodě na pomoc vyslalo i Japonsko. Na základě vzájemných dohod nebude ruská strana zahraničním záchranářům nic platit. Vyšetřování ministru obrany už nařídil ruský prezident Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šťastná posádka ruské miniponorky AS-28

Šťastná posádka ruské miniponorky AS-28 | Zdroj: ČTK

Miniponorku uvěznily na dně kabely podmořské antény a také dvě šedesátitunové betonové kotvy. Dálkově ovládaný bezpilotní přístroj Škorpion nejprve odřezal železná lana. Poté ještě musel odstranit část namotané rybářské sítě na batyskafu.

Za chvíli ale došlo k technickému problému a robot byl vytažen na hladinu k opravě. Zanedlouho však záchrannou práci dokončil. Posádka poté dostala povolení k nouzovému vynoření.

V 5.15 středoevropského času posádka sama na hladině otevřela poklop ponorky a všech sedm námořníků po svých přelezlo na ruskou loď. Ihned se dostali do péče lékařů. Vedení ruské tichomořské flotily už několikrát přiznalo, že za záchranu lidí z ponorky vděčí britským kolegům a jejich speciálnímu přístroji.

Kauza uvíznuté ponorky se stala i politickým tématem

Vedení ruské tichomořské flotily oznámilo, že příčinou uvíznutí ponorky byly zřejmě rybářské sítě pytláků. Ti tajně lovili v uzavřené zátoce u kamčatských břehů. Proto posádka ponorky o možném nebezpečí nevěděla.

Tento fakt ale záhy po skončení záchranných prací využila ruská opozice. Na nejbližším zasedání státní dumy vznese dotaz, jak je možné, že o tom vojenské námořnictvo nemělo ani tušení.

Posádka batyskafu je po první základní lékařské prohlídce podle odborníků v pořádku. Následovat ale ještě budou důkladnější vyšetření.

Miniponorka, ve které strávili námořníci několik dní, projde technickou prohlídkou a poté bude opět sloužit tichomořské flotile. Na základě vzájemných dohod nebude ruská strana Britům a a Američanům nic platit.

Ruský prezident nařídil vyšetřování

Nezávislí odborníci ocenili, že na rozdíl od tragédie jaderné ponorky Kursk před pěti lety Rusové tenkrát požádali o zahraniční pomoc. Opět se ale ukázalo, že námořnictvo se nemůže na své přístroje spolehnout. Prezident Vladimir Putin vyzval ministra obrany Ivanova aby vyšetřil, proč k havárii vůbec došlo.

Petr Vavrouška, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme