Údajnou korupci v kauze Unipetrolu by podle opozice měla prošetřit BIS

Bývalý premiér a současný předseda ČSSD Stanislav Gross čelí v krátké době dalšímu nařčením z neprůhledných finančních machinací. Polský lobbista a podle tamního tisku i údajný agent polské zpravodajské služby Jacek Spyra nařkl Grosse z korupce v souvislosti s privatizací Unipetrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo BIS

Sídlo BIS | Foto: BIS.cz

Spyra to řekl při jednání se Zdeňkem Doleželem, dnes už bývalým šéfem kabinetu Jiřího Paroubka. Videozáznam schůzky natočila skrytou kamerou televize Nova. Podle nahrávky si Doležel řekl při jednání o pětimilionový úplatek. Gross pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál reagoval takto:

"Jediný způsob obrany, který mohu v této chvíli volit je to, co jsem udělal. Ještě v noci jsem podal trestní oznámení na policii na osobu, která v záznamu vystupovala pod jménem Jacek Spyra, i když je otázkou jestli se tak ve skutečnosti jmenuje. Údaje, které uváděl, jsou nepravdivé a lživé a určitě mě to může hodně poškodit."

Na Doležela i Spyru už podal trestní oznámení i Úřad vlády. Korupční aférou kolem privatizace Unipetrolu by se měla podle stínového ministra vnitra ODS Ivana Langera zabývat Bezpečnostní informační služba.

Jedním z hlavních aktérů kauzy je totiž i polský lobbista Jacek Spyra. Podle zatím nepotvrzených informací jde o důstojníka nebo spolupracovníka polské zpravodajské služby. Pokud by to byla podle Langera pravda, jde o velmi alarmující skutečnost.

"Tento případ už překračuje jen soukromoprávní spor dvou velkých firem, ale zasahuje také do mezinárodních vztahů dvou zemí. Zasahuje také vládu České republiky. Tudíž je potřeba mít alespoň v této věci jasno, tedy zda se na ní podílel nebo nepodílel příslušník cizí zpravodajské služby," míní Langer.

Mluvčí BIS Jan Šubert nechtěl k celé kauze sdělit jakékoliv podrobnosti, tedy ani to, jestli se o ní kontrarozvědka zajímá už zabývá delší dobu, anebo zda se o ní dozvěděla teprve teď z médií. Zda je Spyra agentem polské zpravodajské služby Šubert nepotvrdil, ale ani nevyvrátil:

"Významné ekonomické zájmy státu i působení cizích zpravodajských služeb na našem území patří do oblasti působnosti služby, kterou nám ukládá zákon. Já ale nemohu veřejně sdělovat, kterým konkrétním případem, konkrétní operacím či konkrétní osobou se zabýváme."

Pavel Otto, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme