Ministerstvo ve vládě prosadilo reformu vysokého školství

Do pěti let by měli mít všichni vysokoškoláci, kteří budou mít potřebné předpoklady a zájem, možnost studovat alespoň jeden semestr v zahraničí. Počítá s tím aktualizovaný návrh reformy vysokého školství, který tento týden schválila vláda. Podle dlouhodobého plánu Ministerstva školství by měla dostat takovou šanci zhruba polovina všech vysokoškoláků, kterých má být v roce 2010 zhruba 330 000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Buzková

Petra Buzková | Foto: Jan Rosenauer

Jak Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekla ministryně Petra Buzková, rozšířit se má i dosavadní nabídka cizojazyčných studijních programů: "A to zejména u doktorských a magisterských programů. Měla by se zvýšit jazyková vybavenost profesorů, docentů a všech mladších akademických pracovníků."

Díky členění studia na bakalářské a magisterské i u technických oborů, by měla také stoupnout v příštích letech úspěšnost absolventů vysokých škol. Zatímco dnes uspějí zhruba dvě třetiny vysokoškoláků, v budoucnu by to mělo být až 85 procent mladých lidí.

Aktualizovaná reforma vysokého školství je navíc podle Buzkové plně v souladu se strategií hospodářského růstu země. "Dalším cílem této aktualizované části je vyčíslení nákladů, které budou potřeba na pokračování reformy financování veřejných vysokých škol pro příští roky i jaký je cílový stav, jak by měly být veřejné vysoké školy financovány," informovala Buzková.

Dlouhodobý plán pro léta 2006 až 2010 také předpokládá změnu zaměření studia, které bylo dosud příliš uniformní. Podle náměstka ministryně Petra Koláře má v tomto směru nastat posun od kvantity ke kvalitě:

"Přesunuje se akcent od výuky na vysokých školách na výzkum vysoké školy, jakožto špičkové výzkumné instituce v zemi. Akcenty se přesunují od uniformity k větší diverzifikaci, a to nejenom institucionální. Vznikl sektor neuniverzitních vysokých škol, který vůbec nebyl a dále pracujeme na jeho rozšiřování."

Milada Richterová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme