Německo čekají komplikovaná jednání o vládní koalici

O prvních krocích po patových ve volbách se dnes radí předsednictva hlavních stran. Vládní koalici chtějí sestavit obě největší strany, vítězná CDU/CSU i těsně poražená SPD kancléře Gerharda Schrödera. Pokud jde čistě o počet mandátů, přicházejí v úvahu kromě velké koalice CDU/CSU a SPD také "semaforová" koalice SPD (rudí), FDP (žlutí) a Zelených, nebo koalice "Jamajka" podle barev jamajské vlajky tvořená "černou" CDU/CSU, "žlutou" FDP a Zelenými. Ani jedna z možností ale není přijímána jednoznačně, FDP odmítá "semafor", a Zelení "Jamajku". Velká koalice nenadchla nikoho z politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Německo se ocitlo v politické nejistotě. Rozhodnutí voličů totiž dovedlo zemi do patové situace, ani pravice ani levice nemá většinu k sestavení stabilní vlády. Takové výsledky v Německu nepamatují. Za vítěze se ovšem prohlašují všichni.

Předčasné parlamentní volby v Německu skončily bez jasného vítěze. Opoziční blok křesťanských stran CDU/CSU získal 35,2 procenta hlasů. Dosud vládnoucí sociálnědemokratická strana dostala 34,3 procenta. Ani jedna z těchto stran tak nemůže sestavit s předpokládanými partnery koalici. Vzhledem k těsnému, ale přece jen vítězství, bude nejspíš sestavením vlády pověřena Merkelová, pak se ale SPD bude muset obejít bez Schrödera. Ten si nárokuje setrvání v úřadu s tím, že o koalici by měly jednat jednotlivé strany, tedy CDU a CSU zvlášť.

Křeslo kancléře požadují Merkelová i Schröder

"Rudo-zelná vláda byla odvolána, a to je dobrá zpráva," prohlašuje Angela Merkelová, která se už nominovala k sestavení nového kabinetu: Unie má jasný mandát a těžkou úlohu sestavit vládu. Kancléř Schröder má ale stejný záměr: "Také v následujících čtyřech letech bude vládnout stabilní vláda pod mým vedením."

Rozhodovat budou malé strany, pokud SPD a Unie nehodlají vytvořit velkou koalici, bude jedna z nich potřebovat podporu dvou menších. Postkomunistickou-socialistickou Levicovou stranu z důvodů osobní averze odmítá Schröder, stejně jako z důvodů ideologických Merkelová. Patová situace může nakonec smést oba nynější lídry a otevřít cestu nečekaným politickým kombinacím. Více se dočtete ZDE.

SPD by teď se stranou Zelených musela k vytvoření většinové vlády přibrat buď postkomunisty z Levicové strany, což se zdá být vyloučené, nebo oslovit liberály a vytvořit takzvanou semaforovou koalici. "Žádná semaforová koalice s FDP nebude! To je názor předsedy strany Westerwelleho, to je názor předsednictva strany, které ho jednomyslně potvrdilo a je to i názor stranického sněmu," rozmetal hned v zárodku naděje na další možnou koaliční variantu sám šéf liberálů Guido Westerwelle.

Předčasné volby byly vyústěním dlouhé série porážek sociální demokracie kancléře Gerharda Schrödera v zemských volbách. Voliči mohli v neděli dát hlas některému z kandidátů na přímou volbu do Bundestagu a druhým hlasem podpořit některou z volebních stran. Na konečné výsledky předčasných voleb si ale Němci budou muset ještě 14 dní počkat, protože ve volebním obvodu v Drážďanech se bude kvůli úmrtí přímé kandidátky volit až 2. října.

Český premiér ocenil vyrovnaný výsledek

Český premiér Jiří Paroubek ocenil, jak sociálně demokratický kancléř Gerhard Schröder dokázal v německých volbách vyvést svoji stranu z beznadějné situace. Podle Paroubka je navíc patový výsledek německých voleb pro české zájmy dobrou zprávou. Prezident Václav Klaus zatím výsledky voleb v Německu nekomentoval. Považuje to za předčasné.

Na nerozhodný výsledek voleb reagovala jednotná evropská měna výrazným poklesem. Kurz eura k dolaru spadl v noci v Asii o více než půl procenta. Současná politická nejistota by podle analytiků mohla euro dál oslabovat, dokud nevznikne jasná vládní aliance.

Situaci v Německu sleduje s velkým zájmem Brusel

Německo je jedním z klíčových aktérů unijní politiky - a tak se tu napjatě čeká na to, jak se složitá povolební situace vyvrbí. Pro co nejrychlejší řešení tohoto patu je šéf Evropské komise José Barroso. Cítí prý, že jako předseda evropské exekutivy má povinnost apelovat na německé politické lídry, aby se o to pokusili. Exkomisař - konzultant Pavel Telička vysvětluje: Brusel si přál v Berlíně v době unijní krize pevnou vládu. "Aby Německo bylo plně akceschopné a s rozhodovací silou. Ten poslední výsledek samozřejmě vytváří určité otazníky. Nicméně na hlubší analýzy ještě bude potřeba trochu času a vyčkat i průběh jednání," poznamenal Telička.

Někteří analytici považují těsný poměr sil za nejhorší možný scénář - protože takovýto výsledek předznamenává dlouhé rozhovory o utvoření vládní koalice a možná i nové volby. Což podle ekonomů nijak nepomáhá vyhlídce na potřebné reformy v Německu, potažmo v celé unii.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Pavla Kvapilová, Vít Pohanka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme