Dokončení rekonstrukce české Národní budovy v USA je ohroženo

Český prezident Václav Klaus je v New Yorku, kde mu diplomaté a krajané ukazují problematickou rekonstrukci Národní budovy. Stavba za 450 miliónů korun se od začátku potýká s technickými, právními a dodavatelskými problémy a podle odborníků je už nyní zřejmé, že nebude otevřena podle plánu do konce roku 2006 a že bude už po několikáté překročen rozpočet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká Národní budova v New Yorku

Česká Národní budova v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Rekonstruovanou Národní budovu v minulých dnech navštívil premiér i předsedové obou komor českého parlamentu, kteří stále věří v dodržení stanoveného termínu a neobávají se nedostatku financí na nejdražší stavbu českého státu ve světě. Šéf diplomacie Cyril Svoboda, který je shodnou okolností také v New Yorku, přiznal, že stavbu provázejí od začátku komplikace a stále tam vzniká řada problémů.

Ministerstvo zahraničí se ale i přesto stále drží plánu, podle kterého bude tato budova otevřena v roce 2006. "Mohu říci, že uděláme všechno proto, aby se tak stalo, ale bohužel nemáme to všechno ve své moci, protože působíme na území jiného státu. Už teď říkám, že je možné, že se termín posune, pokud se objeví nové komplikace," řekl Českému rozhlasu Cyril Svoboda.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme