Moskevský odvolací soud vyměřil Chodorkovskému osm let vězení

Nejsledovanější soudní proces za poslední roky v Rusku definitivně skončil. Bývalý ropný magnát a akcionář firmy Jukos Michail Chodorkovskij půjde na osm let za mříže. Odvolací soud ho uznal vinným, ale původní devítiletý trest snížil o jeden rok. Nepomohlo ani to, že Chodorkovskij žádal odročení soudu o osm týdnů kvůli nutnému prostudování dokumentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij | Zdroj: ČTK

Moskevský odvolací soud potřeboval jenom deset hodin na to, aby zamítl odvolání bývalého nejbohatšího muže Ruska proti jarnímu odsouzení za daňové úniky a privatizační podvody.

Chodorkovskij ve své poslední řeči před vynesením rozsudku zopakoval, že se cítí nevinen. Doslova prohlásil, že ho neodsoudil soud, ale houf byrokratů. Advokáti Chodorkovského pak dodali, že jde o kauzu s politickým pozadím, která diskredituje před světovou veřejností celé ruské soudnictví.

Soudce Vjačeslav Tarasov připomněl, že rozsudek začíná platit okamžitě. Tím definitivně pohřbil naděje Chodorkovského ucházet se o poslanecké křeslo ve státní Dumě v prosincových doplňovacích volbách v jednom z moskevských obvodů.

Obhajoba chce proti trestu protestovat u ruského Nejvyššího soudu nebo také ve Štrasburku.

Petr Vavrouška, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme