Poslanci zpřísnili podmínky výprodeje v obchodech

Podmínky pro výprodej v obchodech budou přísnější. Sněmovna schválila novelu zákona o regulaci reklamy, která obchodníkům nařizuje zajistit, aby zákazníci měli přehled, co a v jakém množství ve výprodejích nabízejí. Zákon teď míří do Senátu a také k prezidentovi republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypermarket s parkovištěm

Hypermarket s parkovištěm | Foto: Jan Rosenauer

Novela zákona je reakcí na situaci z loňských Vánoc a začátku roku, kdy obchodní řetězce nabízely zlevněné zboží, ale na skladech ho měly jen málo.

"To byl hlavní impuls přípravy této novely a jsem rád, že sněmovna poměrně masivním způsobem potvrdila, že toto bylo potřeba upravit," řekl ministr průmyslu a obchodu Milad Urban z ČSSD. Pro návrh hlasovalo 126 ze 176 přítomných poslanců.

Obchodním řetězcům novela mimo jiné nařizuje, aby jasně stanovily začátek a konec výprodejů. Při plošné reklamě by měly mít dostatek zboží na skladě, nebo uvést množství zlevněného zboží v prodejnách. "Výprodeje jsou regulovány tak, aby zákazník měl informaci, kolik zboží je na skladě a jak dlouho bude toto zboží prodáváno. To je základní změna ve vztahu k zákazníkovi," doplnil Urban.

Proti hlasovali opoziční občanští demokraté. Poslanec ODS Karel Sehoř kritizuje fakt, že změna zákona nastala na základě jedné situace. "Ta nefér situace vznikla jednou, neopakovala se. Myslím si, že řetězec, který to vyvolal, si uvědomil svojí chybu, ale hned na to během půl roku vytvořit zákon bylo předčasné," podotkl Sehoř.

Společnost Tesco slovy své mluvčí Jany Matouškové prohlásila, že zpřísnění podmínek při výprodejích pro ni neznamená žádnou komplikaci. "Bez ohledu na tu novelu považujeme za cela přirozené, abychom pro naše zákazníky zajistili dostatek zboží na skladě, a to i v době reklamních akcí."

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme