Pocta Áji Vrzáňové v New Yorku

Na počest české rodačky a dvojnásobné mistryně světa v krasobruslení z let 1949 a 1950, Áji Vrzáňové, která přes padesát let žije v USA, uspořádali v New Yorku američtí krasobruslaři slavnostní večer. Poctu jí přišly vzdát i slavné krajanky, tenisová šampiónka Martina Navrátilová a jedna z nejúspěšnějších Češek v Americe Ivana Trumpová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová

Ája Vrzáňová a Martina Navrátilová | Foto: Miroslav Konvalina

Mezi hosty byli také legendární američtí krasobruslaři poválečné doby, kteří se při pohledu na tři slavné Češky shodli, že Československo dalo Americe ty nejkrásnější ženy.

Začátek večera patřil představení souboru Ice Theatre of New York, který před publikem plným amerických a českých krasobruslařských veličin poválečné éry předvedl na počest Áji Vrzáňové první představení letošní sezóny. Poté českou krasobruslařku, která ve Spojených státech vystupovala v lední revue až do konce 60. let, pozvali na led.

Mezi gratulanty k úspěšné kariéře Áji Vrzáňové byli také čeští krajané v New Yorku. "Dostala název "klenot exilu", protože ještě ve svých sedmdesáti letech vypadá tak, že kdyby všechny ženy vypadaly jako ona, tak budeme národ krásných žen," řekla Českému rozhlasu za všechny emigranty o Áji Vrzáňové paní Věra Bízková.

Spolupořadatelem oslavy, která po galapředstavení na ledě pokračovala slavnostní večeří pro asi 450 lidí v restauraci na řece Hudson, byla další světoznámá čecho-američanka Ivana Trumpová.

Slovy chvály na Áju Vrzáňovou nešetřili zejména američtí krasobruslaři konce čtyřicátých a padesátých let, kteří dodnes obdivují eleganci a půvab své české kolegyně.

Poblahopřát přišla také další bývalá československá reprezentantka Milada Kubíková-Šťastná, která v 60. letech závodila s Jaroslavem Votrubou. Áju Vrzáňovou by chtěla dát zapsat do Guinessovy knihy rekordů:

"Já myslím, že by patřila do Guinessovy knihy světových rekordů, protože byla 19 let sólistkou profesionální revue a potom pracovala jako lovec talentů v profesionální revue. A také pracovala pro Českou republiku, zejména po roce 1989."

Hostem, na kterého se Ája Vrzáňová nejvíce těšila, byla tenistka Martina Navrátilová. Pro Český rozhlas okomentovala, co má s krasobruslařskou legendou společného:

"Sport, lásku k vlasti, to je asi stejné. Film, co ukazovali o Áje, byl velmi dojímavý a hlavně, když mluvila na Václavském náměstí v roce 1993. Já jsem zažila to stejné. Můj táta mi také říkal, abych se nevracela. Náš život byl paralelní. Mě to trvalo jedenáct let než jsem se mohla vrátit, jí čtyřicet."

A co na oslavu připravenou americkou krasobruslařskou společností říká oslavenkyně. Dnes 74letá Ája Vrzáňová byla dojatá, zejména, když se vyznal z obdivu a lásky k ní Dick Button, který s ní vyhrál mistrovství světa v roce 1949 a 1950.

Ája Vrzáňová si na americkou oslavu své kariéry připnula do klopy vyznamenání Za zásluhy, které dostala před rokem na Pražském hradě, a ze své lásky k vlasti, ze které musela v roce 1950 po nátlaku komunistů odejít, se během večera několikrát vyznala: "Praha ke krásná. Já se strašně ráda vracím a vracím se často, jak jistě víte."

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme