Chodorkovskij si odpykává trest na Sibiři

Ruské orgány konečně prozradily, kde si bude odpykávat osmiletý trest bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Doposud se všichni domnívali, že je v jednom z vězení v Saratovské oblasti u řeky Volhy, v evropské části Ruska. Dnes ale vyšlo najevo, že byl převezen tisíce kilometrů od Moskvy k městu Čita za Bajkalem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij | Zdroj: ČTK

O tom, kde se kdysi nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij nachází, se v Rusku spekulovalo skoro dva týdny. Až dnes jeho právníci zjistili, že ve vězení ve městě Krasnokamensk na Sibiři.

Jde o nápravné zařízení nápravného režimu, kde většinou končí odsouzení za krádeže a podvody. Vězni mohou také pracovat, buď ve stolařské dílně, nebo na šicích strojích. Denní výdělek činí v přepočtu 20 korun.

K dispozici je také tělocvična a podle expertů jde o jednu z mála věznic, kde se nevyskytuje tuberkulóza. Důvod, proč byl Chodorkovskij odvezen tisíce kilometrů od Moskvy a od svých příbuzných, vysvětlují ruské orgány tím, že v Moskevské oblasti podobné vězení není.

Za Chodorkovským teď míří jeho advokáti. Bývalý hlavní akcionář Jukosu se proti trestu odnětí svobody odvolal. Moskevský soud počátkem měsíce jeho odvolání zamítl, ale trest za daňové úniky mu o rok snížil.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme