Zemětřesení na Úpicku připomíná jen popraskaná omítka

Popraskaná omítka zůstala jako jediný doklad toho, že se u nás včera třásla země. Záchvěvy pocítili lidé na Úpicku. Do tamní hvězdárny stále přicházejí nové a nové informace občanů o tom, co se včera po poledni dělo. Drnčela okna a nádobí ve skříni, bylo to jako by blízko proletělo letadlo, ale šlo to zespoda, popisují jev svědci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled od Malé Úpy směrem na Pomezní Boudy.

Pohled od Malé Úpy směrem na Pomezní Boudy. | Foto: Blanka Černá

Zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály mělo pravděpodobně epicentrum v hloubce deseti kilometrů. Místo epicentra je v trojúhelníku mezi Malými Svatoňovicemi, Úpicí a Rtyní v Podkrkonoší.

Pracovníci úpické hvězdárny získávají další hlášení od veřejnosti a materiály budou zpracovány Geofyzikálním ústavem Akademie věd v Praze. Oblast hronovsko-poříčského zlomu je stále seismicky aktivní. Důvodem otřesu mohlo být posouvání prasklin zemské kůry po sobě nebo vlivem bývalé důlní činnosti.

Jana Tomková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme