Úředníci zbytečně utajují spisy agentů bývalé StB

Historici zvítězili v zásadním sporu s ministerstvem vnitra. Úředníci totiž už tři čtvrtě roku odmítají veřejnosti nahlédnout do personálních spisů bývalých příslušníků komunistické tajné policie, přestože od ledna platí archivní zákon, který to umožňuje. Náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman nyní rozhodnutí svých podřízených změnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

digitalizovaný archiv dokumentů StB

digitalizovaný archiv dokumentů StB | Zdroj: ČTK

Příslušný odbor ministerstva těsně před tím, než archivní zákon začal platit, vydal nařízení, podle kterého nejsou osobní spisy příslušníků bývalé StB archiváliemi.

Protože panovala obava, že by mohly být historické materiály dokonce zničeny, do sporu se v posledních dnech vložil náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman a pochybné rozhodnutí svých podřízených změnil.

"Kolem této věci je neustále nejasno, protože každý vykládá různé zákony jinak, takže v současné době zpracováváme metodický pokyn, který bude jednoznačný. Personální spisy nejen příslušníků StB, ale i personální spisy SNB jsou považovány za archiválie a nepřichází vůbec v úvahu, že by jakýmkoliv způsobem byly ničeny nebo rušeny," uvedl Zeman.

Pracovník slovenského Ústavu paměti národa Radek Schovánek označuje pokus o zamezení přístupu k personálním spisům příslušníků totalitní policie za nezákonný.

"V tuto chvíli se zdá, že ministerstvo hledá způsob, jak tyto spisy zpřístupnit, ovšem pravda je, že není třeba hledat žádný složitý způsob. Tyto spisy jsou archiválie, vždycky byly archiválie, od 1. ledna jsou podle všech platných předpisů přístupné komukoliv," řekl Schovánek.

Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme