Čečensko bude mít po osmi letech nový parlament

Čečensko na jihu Ruska si dnes zvolilo svůj parlament. O 58 křesel ve sněmovně se ucházelo osm politických stran a 345 kandidátů. Situace v Čečensku je neklidná víc než deset let. Po dvou rusko-čečenských válkách o nezávislost a vlně teroristických útoků se Moskva snaží dostat situaci pod kontrolu. Parlamentní volby měly být jedním z kroků, jak toho dosáhnou, což si ale mnozí experti nemyslí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čečenští voliči

Čečenští voliči | Zdroj: ČTK

Po osmi letech bude mít Čečensko zase nový parlament. Volby jsou totiž platné. Podle odhadu centrální volební komise odevzdalo svůj hlas kolem šedesáti procent voličů. K uznání hlasování přitom stačilo pouhých pětadvacet procent.

Pro místní obyvatele jsou ale více než nový parlament důležitější sociální změny v Čečensku. Například je potřeba vyřešit katastrofální nezaměstnanost. Ta je dnes až sedmdesátiprocentní. Pak také otázku bydlení. Vyplácení kompenzací za zničený majetek během válek je totiž spojeno s korupcí.

A neméně důležitá je i bezpečnost. Ročně zmizí beze stopy až dvě stě lidí a neustálé takzvané protiteroristické operace ruských jednotek se často dotýkají také civilistů.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme