Poslanci chtějí vykázat domácí agresory z bytu

Pachatele domácího násilí zřejmě policie bude moci vykázat na deset dnů z domu či bytu, ve kterém žije s obětí. Šlo by o lidi, kteří své partnery napadli opakovaně. Počítá s tím novela, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Posoudí ji ještě Senát a prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí | Foto: Womankind worldwide

Podle jednoho z předkladatelů Jana Kasala z KDU-ČSL schválení normy jednoznačně znamená, že se stát zákonem staví na stranu obětí domácího násilí.

"Chceme a ten zákon to umožňuje, aby se tyto záležitosti řešily ne cestou trestního zákona, ale cestou, kterou tento zákon předpokládá, to znamená, v opakovaném případě domácího násilí vykázat násilníka, násilnou osobu na deset dnů z domova."

Sněmovna předlohu schválila 122 hlasy ze 165 přítomných zákonodárců. Názor na novelu ale není jednoznačný. Například Jan Klas z ODS varoval před zneužitím tohoto ustanovení a neúspěšně navrhoval zamítnutí zákona.

"On je psán velice lehkou rukou, protože se pohybujeme v prostředí, kde stačí, že jeden ze dvou partnerů může v rámci soužití, které není ideální - a takových soužití je asi více v naší zemi - tak může být zneužito, jako každý jiný zákon. Jestliže se například stane to, že rozvodové řízení trvá dlouho, ohrožuje majetkové poměry jednoho z nich, tak víte, že Češi jsou velmi vynalézaví."

Předloha by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2007, aby se na ni mohli včas připravit i policisté. Teď ji ještě posoudí Senát a prezident.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme