Poslanci schválili nový zákon o střetu zájmů

V boji s korupcí pomůže další nástroj - zákon o střetu zájmů. Schválila ho Poslanecká sněmovna a má posílit kontrolu majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů. Norma se bude týkat členů vlády, poslanců, senátorů a šéfů ústředních státních orgánů jako dosud. Nově se jím budou muset řídit například i soudci nebo krajští a obecní zastupitelé, kteří za funkci berou plat. Za porušení zákona bude hrozit až půl milionová pokuta. Pro předlohu nečekaně hlasovala drtivá většina poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministři na schůzi Sněmovny

ministři na schůzi Sněmovny | Zdroj: ČTK

Během projednávání zákona ve Sněmovně z něj vypadla kontrola nad majetkem manželů funkcionářů, který spadá do jejich společného jmění. Předkladatel normy, ministr spravedlnosti Pavel Němec z US-DEU tento návrh sněmovního ústavně právního výboru ale respektuje.

"Není asi možné zahrnovat majetek někoho jiného do povinností veřejného funkcionáře. Pokud by se takový zákon měl vztahovat na další osoby, musely by být povinnosti kladeny přímo na tyto třetí osoby."

Kromě politiků se má zákon o střetu zájmů vztahovat například také na členy Komise pro cenné papíry, ředitele BIS, Úřadu pro zahraniční styky a informace, členy bankovní rady České národní banky, ústředních státních orgánů, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a na soudce.

Právě to se ale příliš nelíbí stínovému ministru spravedlnosti ODS Jiřímu Pospíšilovi. Míní, že soudci by se tak mohli dostat pod nátlak. "Já osobně se domnívám, že za určitých okolností, zvláště pokud soudce soudí trestní kauzy, tak není dobré, pokud jeho majetkové poměry jsou takto zveřejňovány."

Zákon o střetu zájmů má platit od ledna příštího roku. Ještě ho ale musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Na vypracování zákona se podílela i česká pobočka organizace Transparency International. Její ředitelka Adriana Krnáčová ho považuje za velký krok vpřed na cestě ke zvýšení transparentnosti a zkultivování politického prostředí.

Na otázku, zda věří, že tato norma opravdu vylepší obraz a důvěryhodnost české politické scény i vnímáni korupčního prostředí v Česku, ale vyjádřila určité pochybnosti. " O víře se tady nedá mluvit, jako spíše o faktech, která pak budou následovat, a jak se bude zákon plnit a jak se budou chovat poslanci," míní Krnáčová.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme