Psychiatři poukazují na zneužívání svého oboru

Soudy, zdravotní pojišťovny i neziskové organizace dnes psychiatři obvinili z toho, že zneužívají tento medicínský obor. Například české soudy prý pobyt na psychiatrii mnohdy chápou jako další sankci. Nechají si také v mnoha případech udělat znalecký posudek, ale potom k němu nepřihlížejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrii zneužívají podle ředitele léčebny v pražských Bohnicích Ivana Davida také různé neziskové organizace, které léčebny využívají jen k získávání peněz z grantů. Léčebnám také bývá vyčítán vysoký počet nedobrovolných hospitalizací - v bohnické léčebně bylo loni nedobrovolně asi 1200 pacientů. "Není to snaha psychiatrů někoho zde násilím držet, vždy o tom rozhoduje soud," vysvětluje David.

Léčebny čelí často nařčení, že nedodržují lidská práva. Nedobrovolné hospitalizace se týkají podle primáře ochranného léčení Jiřího Švarce pacientů, kteří jsou kvůli intoxikaci nebo duševní poruše nebezpeční sobě nebo svému okolí. Dále mohou být nedobrovolně hospitalizováni lidé v bezvědomí. "Lidská práva tu nikdo neponižuje."

Na zneužívání psychiatrie soudy upozorňuje podle psychiatrů například případ 23leté Adély. V 19 letech bodla třikrát do muže, který ji napadl. Podle psychiatrického posudku šlo pouze o sebeobranu. Soud se ale posudkem nezabýval a mladou ženu poslal do vězení nejdříve za pokus o vraždu. Teď ji čeká pět let vězení za těžké ublížení na zdraví.

Léčebny se také bojí, že přijdou o desítky milionů korun. Pojišťovny jim údajně chtějí snížit platby, protože počet lékařů a personálu neodpovídá předepsaným tabulkám. Stěžují si také na výši úhrad od pojišťoven, které prý neodpovídají odvedené práci.

Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme