Biatlonové zlato putuje do Ruska

Ruské biatlonistky ovládly olympijský závod na 4x6 kilometrů. Na druhém místě skončily v San Sicariu obhájkyně prvenství Němky, třetí byla Francie. České kvarteto ve složení Kateřina Holubcová, Lenka Faltusová, Magda Rezlerová a Zdenka Vejnarová obsadilo 13. pozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlon

Biatlon | Foto: Torino 2006

Mistryně světa Rusky zvítězily navzdory tomu, že jim štafetu nerozbíhala jako obvykle Olga Pylevová. Dopingovou hříšnici, jež měla pozitivní test a po dvouletém trestu ukončila kariéru, však plně nahradila Bogalijová. Nové olympijské vítězky, které napodobily své krajanky z Lillehammeru 1994, dnes zdobila především střelba. Ze čtyřiceti pokusů minuly Rusky jen dvakrát a také díky tomu vyhrály s náskokem 50 sekund.

V německé sestavě nedostala poprvé v olympijské historii důvěru Uschi Dislová, která byla členkou všech štafet od roku 1992, kdy byl týmový závod premiérově v programu pod pěti kruhy. Paradoxně právě náhradnice německé Sportovkyně roku 2005 Dislové Katrin Apelová připravila Němky o naději na zisk třetího zlata za sebou. Na třetím úseku se jí nevyvedla střelba vestoje, musela absolvovat trestný okruh a její ztráta narostla na nedostižných 70 sekund.

Na bronzové pozici nakonec dovezla do cíle Francouzky úřadující vítězka Světového poháru Sandrine Baillyová, která po závěrečné střelbě ještě předstihla zkušenou běloruskou závodnici Olenu Zubrilovovou.

Češkám se začal rozplývat sen o umístění v první polovině startovního pole již po prvním úseku, kdy nabrala Holubcová v běhu ztrátu a předávala až na patnáctém místě. Kolem tohoto místa se české reprezentantky pohybovaly celý závod, finišmanka Vejnarová nakonec dojela do cíle s odstupem více než osmi minut. Svěřenkyně Jiřího Holubce si tak pohoršily jak proti posledním olympijským hrám v Salt Lake City, kde byly osmé, tak proti desátému místu z minulého světového šampionátu.

Výsledky: 1. Rusko (Bogalijová, Išmuratovová, Zajcevová, Achatovová) 1:16:12,5 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Glagowová, Henkelová, Apelová, Wilhelmová) -50,7 (1), 3. Francie (Perettová, Baverelová-Robertová, Becaertová, Baillyová) -2:26,2 (0), 4. Bělorusko -3:07,1 (0), 5. Norsko -3:21,9 (1), 6. Slovinsko - 3:43,2 (0), 7. Polsko -4:16,8 (0), 8. Bulharsko -4:26,2 (0), 9. Čína -5:31,2 (0), 10. Slovensko (Murínová, Pavkovčeková, Halinárová, Mihoková) -5:43,0 (0), ...13. Česko (Holubcová, Faltusová, Rezlerová, Vejnarová) -8:02,3 (1).

Filip Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme