Haagský tribunál zastavil proces se Slobodanem Miloševičem

Soud proti Slobodanu Miloševičovi byl dnes podle očekávání zastaven. Jugoslávský exprezident zemřel v sobotu. Konečný verdikt byl podle žaloby důležitý pro rodiny statisíců obětí konfliktů v bývalé Jugoslávii. Stále není jasné, kde nakonec ostatky bývalého jugoslávského prezidenta spočinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slobodan Miloševič

Slobodan Miloševič | Zdroj: ČTK

Trojice soudců vedená Jamajčanem Patrickem Robinsonem udělal formální tečku za procesem, který se táhl od roku 2002. Slobodan Miloševič v něm čelil více než šedesáti jednotlivým obviněním z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Mělo k nim dojít postupně v průběhu válek v Chorvatsku, Bosně a Kosovu.

Hlavní žalobkyně Carla Del Ponteová čelí nyní kritice, že prosadila příliš rozsáhlý proces místo toho, aby jej rozdělila na několik menších. Jugoslávský exprezident tak mohl podle kritiků být odsouzen alespoň za některé zločiny, kterých se údajně dopustil.

V Haagu se také očekává kompletní zpráva soudních lékařů o příčinách Miloševičovy smrti. Má především odpovědět na otázku, zda v krvi Slobodana Miloševiče byly látky, které by anulovaly působení léků na vysoký krevní tlak. Tato a některé další otázky o podmínkách věznění Slobodana Miloševiče zůstávají nezodpovězené a tvoří živnou půdu pro spekulace a pochybnosti.

Stále není jisté, kde nakonec spočinou tělesné ostatky bývalého jugoslávského prezidenta. Jeho rodina si sice přeje, aby se pohřeb konal v Srbsku, ale Miloševičův syn Marko uvedl, že požádal o souhlas s pochováním otce na území Ruska.

Reagoval tak na neochotu Bělehradu zaručit jeho matce bezpečnou účast na pohřbu. Mirjana Markovičová totiž v Srbsku hrozí zatčení a trestní stíhání. S pohřbem se státními poctami nesouhlasí většina srbských politiků.

Místopředseda srbské vlády Miroljub Labus nevyloučil možnost pohřbení Miloševiče ve vlasti, ale vláda trvá na tom, že má jít o soukromý obřad a ne o státní pohřeb. Podle poslanců strany G17, která patřila k tvrdé opozici vůči Miloševičovi, by jeho pochování v Aleji zasloužilých občanů nového bělehradského hřbitova bylo jako hodit sůl do očí čestným lidem v Srbsku. Miloševič by totiž mohl ležet například vedle před třemi lety zavražděného demokratického premiéra Zorana Džinžiče.

S pohřbem Slobodana Miloševiče v Bělehradu vyvstal kromě těch politických ještě jeden technický problém. Podle ředitele pohřební služby Nebojši Peruniniče totiž není pro nový hrob na novém bělehradském hřbitově ani jedno volné místo.

Pavel Novák, Vít Pohanka, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme