Zákon o střetu zájmů asi skončí u Ústavního soudu

Nový zákon o střetu zájmů, který má zpřísnit kontrolu majetku veřejných činitelů a také výrazně rozšířit jejich okruh, nejspíš začne platit. Většina senátorů s ním sice zásadně nesouhlasí - návrh je podle nich nedořešený a na hraně ústavnosti. Navzdory tomu ale senátoři umožnili přijetí této normy. Podle svého jednacího řádu se totiž rozhodli pro možnost předlohou se nezabývat. Konečné rozhodnutí o tom, jestli zákon o střetu zájmů začne platit, je tedy na prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Senátu

Sídlo Senátu | Foto: Jan Rosenauer

Ministr spravedlnosti, unionista Pavel Němec si od zákona slibuje mnohé: "Poskytnutí většího prostoru pro veřejnou kontrolu, omezení výkonu určitých činností veřejných funkcionářů po stanovenou dobu i po skončení výkonu funkce."

Oznámení o svých vedlejších činnostech, příjmech a majetku získaném při výkonu funkce, by měly podávat tisíce veřejných činitelů- od starostů a placených zastupitelů obcí až po premiéra, od policistů po soudce, od řady úředníků až po lidi z Nejvyššího kontrolního úřadu.

Senátoři to ale už dřív kritizovali slovy "předvolební právní paskvil a zrůdnost". Dnes proto měl šéf Senátu Přemysl Sobotka lehkou práci. Senátor Jaroslav Kubera z ODS totiž navrhl, aby Senát projevil vůli se tímto návrhem nezabývat, "vzhledem k tomu, že bude nepochybně na tento paskvil následovat ústavní stížnost."

"Senát se dostal do takového zvláštního obklíčení, že ať by rozhodl, jak by rozhodl, tak by to bylo špatně. Kdyby to zamítl z věcných důvodů, tak ty věcné důvody nebudou uznány, a Senát bude považován za někoho, kdo snad nechce, aby byl nějaký zákon o střetu zájmů," vysvětlil Jaroslav Kubera Radiožurnálu.

Pokud zákon podepíše prezident Václav Klaus, ústavní stížnost by mohla podat i skupina senátorů. Nevylučuje to šéf ústavně právního výboru horní komory Kubera.

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme