Srbové se rozloučili se Slobodanem Miloševičem

V srbském městě Požarevac byl pohřben někdejší jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Zemřel před týdnem ve vazební věznici haagského tribunálu, který ho obžaloval z genocidy a válečných zločinů spáchaných v době války v Bosně a policejních akcí v Kosovu v 90. letech.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb S. Miloševiče

Pohřeb S. Miloševiče | Foto: AFP

Rakev s ostatky Slobodana Miloševiče bude ležet na zahradě domu jeho rodiny nedaleko náměstí Osvobození, kam se s bývalým prezidentem přišlo rozloučit podle policejních odhadů 20 až 30 tisíc lidí. Řečníci v plamenných projevech označovali Miloševiče za národního hrdinu a za zločince naopak představitele západních zemí a dnešní vládu.

Stejný názor mají i jeho stoupenci, kteří auto vezoucí Miloševičovu rakev zasypali květinami. Přijeli z různých částí Srbska. Například paní Gordana ze Sremu v provincii Vojvodina. "Bylo by lepší, aby ho pohřbili v Bělehradě v Aleji zasloužilých občanů. Tam je jeho místo. Deset let nás dobře vedl."

Hrob bude nakonec na soukromém pozemku - zahradě domu Miloševičových. Podle historiků není tato praxe v Srbsku nová. Zabrání se tak totiž možnému zhanobení hrobu.

Samotného pohřbu se nezúčastnili nejbližší příbuzní. Nad rakví byly přečteny dopisy od jeho syna Marka a vdovy Mirjany Markovičové. Oba žijí v Rusku v obavách ze soudního stíhání. Miloševič byl pohřben za soumraku a za mrholení na dvoře rodinné usedlosti pod lípou. S Miloševičem se lidé loučili i v Praze, kde se shromáždily před velvyslanectvím Srbska a Černé hory asi čtyři desítky jeho českých a slovenských příznivců.

Miloševičova smrt ale nepřináší jen smutek a slzy v očích, ale četné kontroverze. Ministr zahraničí Vuk Draškovič ohodnotil shromáždění Miloševičových vyznavačů jako shromáždění na pohřbu národa. Vzdát poslední poctu Miloševičovi v Bělehradě přišlo na 60 tisíc lidí.

Na poledním shromáždění zaznívaly mnohé nacionalistické fráze. Řečníci obviňovali západ, že si přál války na Balkáně a že vina rozhodně není na straně Srbska ani Miloševiče samotného. Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov pozval Srbsko, aby se přidalo ke spojenectví Ruska a Běloruska.

Lidé, kteří provolávali Slobo, slobo, nosili i radikální symboly a požadovali svobodu pro haagského obžalovaného, šéfa radikálů, Vojislava Šešelja. Kontroverze budí i samotná čestná stráž u Miloševičovy rakve. Byly tam děti ve věku do 13 let a měly na sobě srbské uniformy. V uniformách se objevily i bývalé armádní špičky, které ale už na uniformu nemají právo. Během demonstrace přišel o život jeden člověk.

Bělehradem dnes kolovala SMS, která vyzývala odpůrce Miloševiče ke shromáždění. Jen pár set metrů opodál - na Náměstí republiky - se podle instrukce, s balonky, sešlo několik tisíc lidí, kteří pískali a volali Gotov je - je hotový. Byli tam viděni i bývalí vůdci hnutí Otpor, které se spoluzasloužilo o Miloševičův pád před víc než pěti lety.

Na jezdecké soše na náměstí se objevilo parte, na kterém se píše: Nikdy na tebe nezapomeneme. Na tvůj Dubrovník, na tvé Sarajevo, na tvůj Vukovar, na tvou Srebrenici, na tvé Kosovo. To všechno totiž byla místa válečných akcí Mioševičova režimu.

Pavel Novák, Vilém Janouš, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme