Švédská ministryně zahraničí padla kvůli Mohamedovým karikaturám

Švédská ministryně zahraničí Laila Freivaldsová dnes odstoupila ze své funkce. K zásadní změně ve švédské vládě přitom dochází jen půl roku před parlamentními volbami, které se ve Švédsku uskuteční polovinou září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laila Freivaldsová

Laila Freivaldsová | Foto: AFP

Kariéru Laily Freivaldsové paradoxně překazila její snaha zabránit švédské extrémní pravici v publikování kontroverzních karikatur proroka Mohameda na internetových stránkách.

Jako bývalá ministryně spravedlnosti a vzděláním právnička totiž Freivaldsová porušila ústavou zaručenou svobodu projevu, když nechala stránky uzavřít. Incident s extremisty byl posledním, avšak nikoliv hlavním důvodem rezignace.

Freivaldsová, která v čele švédské diplomacie před více než dvěma lety nahradila zavražděnou ministryni Annu Lindhovou, byla ostře kritizována již několikrát. Nejvíc kvůli nedostatečné a opožděné pomoci švédským turistům postiženým po tsunami v jihovýchodní Asii na konci roku 2004.

Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme