Experti debatují o propojení trestních rejstříků

Společný projekt propojení národních trestních rejstříků - to je téma pro zástupce ministerstev spravedlnosti Francie, Německa, Španělska, Belgie, Polska, Slovenska, Lucemburska a České republiky. Setkají se dnes v Praze a chtějí domluvit systém elektronické výměny dat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: Jan Rosenauer

Ten umožní trestním orgánům v jedné zemi snadno a rychle zjistit, zda osoba z jiného státu Evropské unie nemá doma záznam o minulém potrestání. Cílem projektu je zabránit případům, kdy zločinci těží z toho, že policie v jednom státě neví o jejich kriminální minulosti v jiné zemi.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna bude dnešní konference ministrů hledat, kam až se může do trestních rejstříků jednotlivých zemí vstupovat.

"Ne všechny trestné činy jsou samozřejmě sdílené v trestních zákonech jednotlivých zemích. Konference bude hledat lingvistickou definici trestných činů a jejich druhů. Bude také třeba najít shodu na tom, jakým způsobem mají být trestné činy do jednotlivých rejstříků zanášeny," řekl Českému rozhlasu Dimun.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme