V Česku je osmý případ ptačí chřipky

V Česku se objevil osmý případ ptačí chřipky - opět uhynulá labuť. Nalezena byla v sobotu u rybníka Velká Černá za obcí Mirochov, několik kilometrů od hranic s Rakouskem. Veterinární vyšetření u ní prokázaly virus H5. Opatření proti šíření nákazy jsou v tomto případě stejná jako u předchozích - kolem místa nálezu bude ochranné pásmo o poloměru tři kilometry a pásmo dozoru o poloměru deset kilometrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

labuť velká s mláďaty

labuť velká s mláďaty | Foto: Marek Kuchařík | Zdroj: Český rozhlas

Obce v obou pásmech musejí provést soupis všech hospodářství s chovem drůbeže a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata. Chovatelé nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území kolem nálezu platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren, přes dezinfekční rohože je omezen i vjezd automobilů do areálů chovů.

Opatření se dotýká také majitelů psů, kteří musejí mít mimo obydlí svá zvířata vždy na vodítku. Minimální doba pro mimořádná opatření je 21 dní, po vyhodnocení rizika má krajská veterinární správa právo je zmírnit.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme