Jižní Čechy hlásí další dva případy ptačí chřipky

Ptačí chřipka si v Česku vyžádala další dvě labutí oběti. Jejich počet tak dosáhl už deseti. Obě uhynulé labutě byly nalezeny v Bavorovicích u Českých Budějovic, kde se před týdnem našla v pořadí pátá uhynulá labuť, u které byla zjištěna ptačí chřipka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Labutě

Labutě | Foto: F. Tichý

Laboratoř v britském Weybridge prověří, jestli i tyto labutě byly nakaženy virem ptačí chřipky označovaným jako H5N1, který je nebezpečný i pro člověka. Před přehnanými obavami z této nemoci varují odborníci. Podle lékařky Martiny Havlíčkové z Národní referenční laboratoře pro chřipku je virus H5N1 mnohem méně nakažlivý, než běžná chřipka, která jen u nás ročně usmrtí stovky lidí.

Paniku mírní také ornitologové. Virus ptačí chřipky se podle nich týká zejména vodních ptáků. Jak potvrzuje zoolog Roman Fuchs z Biologické fakulty Jihočeské univerzity, z pěvců, kteří se vracejí z teplých krajin, není třeba mít obavy.

"U jiných skupin, než jsou vodní ptáci a eventuálně dravci, kde lze předpokládat, že se živili na mršinách těch vodních ptáků, se zatím ty případy neobjevily. Takže z těch vracejících se pěvců je to nebezpečí ještě mnohem a mnohem menší."

První podezření na nebezpečnou mutaci ptačí chřipky u drůbeže ohlásilo Rakousko. Virus H5N1 se možná objevil v jednom štýrském chovu. Podle ministerstva zdravotnictví nehrozí konzumentům drůbežího masa žádné nebezpečí. Úřady zavřely příslušný chov do karantény a odeslaly vzorky na testy do Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost výživy.

Marika Táborská, Martina Vodičková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme