Vražda generála Píky opět před soudem

Vrchní soud v Praze v odvolacím řízení projednává případ bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše. Toho městský soud loni v červnu uznal vinným z vraždy generála Heliodora Píky. Pokud Vrchní soud rozhodnutí městského soudu potvrdí, bude Vaš odsouzen k sedmi letům vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Vaš

Karel Vaš | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Jde především o to, že Karel Vaš zařadil do materiálů generála Píky obviňující dokument, o němž věděl, že jde o falzifikát, a který měl dokázat, že Píka spáchal vlastizradu. Generála Píku pak Vaš vyslýchal tendenčně a nutil ho podepisovat protokoly o výslechu, se kterými nesouhlasil.

Zárověň soudce citoval větu, kterou Vaš pronesl k Píkovi: "Můžete si říkat co chcete generále, stejně budete viset." Vaš podle státního zástupce porušil kodex pracovníka justice, protože vědomě usiloval o fyzickou likvidaci souzeného člověka aniž by mu dal jakoukoliv šanci.

Karel Vaš ale rozsudek městského soudu zpochybňuje. "Absolutně se necítím vinnen, rozsudek je nesprávný, nepravdivý a zakládá se pouze na spekulativní hypotéze," řekl.

Na dnešní verdikt soudu čeká s napětím syn popraveného Heliodora Píky - Milan. "Mě nezajímá trest, mě zajímá výrok soudu o vině. O to jsem bojoval prakticky od poslední noci, kterou jsem strávil s otcem při rozloučení. Chci, aby se národ dozvěděl pravdu, aby si z toho vzal ponaučení a aby se tyto věci již nikdy neopakovaly," řekl Milan Píka.

Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme