Španělsko přestává zvládat imigraci na Kanárských ostrovech

Více než půldruhého tisíce nelegálních přistěhovalců dorazilo v uplynulém týdnu na Kanárské ostrovy. Afričané riskují často nebezpečnou cestu s vidinou, že Kanárské ostrovy patří Španělsku a jsou bránou do Evropy, kde snáze najdou obživu a lepší životní podmínky. Mnoho jich ale na moři umírá a často připlouvají na otevřených člunech ve velmi zbědovaném stavu. Španělské úřady varují, že se situace stává nezvladatelnou a chtějí požádat o pomoc Evropskou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imigranti na Kanárských ostrovech

Imigranti na Kanárských ostrovech | Foto: AFP

Nelegální imigrace zůstává jedním z palčivých problémů především pro jižní státy Evropské unie. Oficiálně má pětadvacítka společnou imigrační a azylovou politiku, ale její naplňování stále zůstává spíš na papíře. Zabývá se jí takzvaný Haagský program, který stanovuje mimo jiné postup pětadvacítky v této oblasti v letech 2005 až 2010.

Ale zatím to zjevně neřeší situaci zemí a úřadů Španělska, Itálie a do jisté míry i Francie, kam směřuje nejvíc přistěhovalců z Afriky, kteří pak často míří do dalších zemí. Španělské úřady nedaly úplně jasně najevo, zda kvůli situaci na Kanárských ostrovech chtějí žádat o pomoc finanční nebo technickou. Na ostrovy míří nyní delegace poslanců Evropského parlamentu, kteří mají situaci posoudit přímo na místě. Tato návštěva bude ovšem mít zřejmě jen minimální bezprostřední dopad.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme