Černohorci zvolili nezávislost země na Srbsku

Černou Horu zřejmě od nezávislosti dělí už jenom formality. Republiková komise po referendu o státním statusu oznámila první předběžné výsledky. Jsou sice těsné, ale hovoří jasně. Stanovený práh 55 procent překročili voliči hlasující pro nezávislost o čtyři desetiny procenta. Výsledek už se změnit nemůže, i když si malá jadranská republika na definitivní verdikt bude muset ještě počkat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci nezávislosti Černé Hory

Příznivci nezávislosti Černé Hory | Foto: AFP

Předseda komise pro referendum, slovenský diplomat František Lipka uvedl, že ještě zbývá sečíst hlasy z 45 hlasovacích středisek, není tedy známo, jak hlasovalo 25.000 voličů.

Včerejší hlasování bylo rekordní hned v několika ohledech. Komise zaznamenala minimálně sporných hlasů a volební účast dosáhla 87 procent. Celkem přišlo k referendu zhruba 400.000 lidí.

Už první noční odhady byly velmi optimistické pro suverenisty. Okamžitě mezi nimi propukla euforie a trvala až do rána. V ulicích hlavního města Podgorice jezdili stoupenci Hnutí za nezávislost na střechách troubících aut a všude vlály červené černohorské vlajky.

Premiér Milo Djukanovič popřál občanům k novému státu a poděkoval Evropské unii za vynaložené úsilí. "Gratuluji vám k novému státu. Dnes (v neděli) hlasovali občané Černé Hory o obnovení státnosti. Je to nejdůležitější dne v nedávné černohorské historii," prohlásil Djukanovič k davům.

Vůdce federalistů Predrag Bulatovič přišel na první tiskovou konferenci se slzami v očích, federální trikolory nikde v ulicích nebyly vidět. K větším incidentům mezi oběma skupinami doteď nedošlo.

Právo vyhlásit referendum vyplývá ze společné ústavy Srbska a Černé Hory. Pokud se definitivně potvrdí, že pro nezávislost Černé Hory hlasovalo více než 55 procent obyvatel, bude to znamenat, že výsledek splnil požadavek EU na uznání, který tvoří právě 55procentní hranice a také nejméně poloviční účast voličů.

Evropská unie se podílela už na takzvané Bělehradské dohodě, na jejímž základě vznikla srbsko-černohorská federace. O velkém vlivu EU v Podgorici svědčí i skutečnost, že se jako oficiální platidlo používá euro.

Černá hora má asi 650.000 obyvatel. Stoupenci její nezávislosti na sedmimiliónovém Srbsku tvrdí, že jako samostatný stát bude mít větší šance na rozvoj a snazší cestu do Evropské unie. Ta ovšem bude i v případě definitivního potvrzení černohorské nezávislosti ještě přinejmenším hodně dlouhá.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme