Dokumenty odhalují prorůstání podsvětí do státní správy

Ředitel elitního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice na pondělním jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost přednesl veřejnou část materiálu ke kauze biolíh. Radiožurnál ale získal část neveřejných dokumentů tohoto útvaru, popisující prorůstání mafiánských praktik do státní správy. Detektivové v ní popisují především napojení některých vysoce postavených policistů a politiků sociální demokracie na aktéry korupční aféry kolem biolihu a vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Vyšetřovatelé těchto závažných kauz tak reagují na kroky, které vůči nim zahájila krátce před volbami Inspekce ministra vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ÚOOZ Jan Kubice

Šéf ÚOOZ Jan Kubice | Zdroj: ČTK

Odpolední jednání výboru se změnilo v horkou předvolební diskusní arénu. Proti sobě stanuli sociální demokraté a komunisté, na druhé straně ODS, lidovci a unionisté. První strana se snažila všemožným způsobem zabránit projednávání utajovaných dokumentů, které šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kubice přinesl. Například místopředseda výboru Petr Ibl protestoval proti pouhému telefonickému svolání schůze. K materiálům by se měli podle zástupců levice také nejprve vyjádřit dozorující státní zástupci.

Naopak druhá strana chtěla, aby výbor získal všechny důležité informace i s vysvětlením šéfa detektivů Kubiceho, nebo přítomných detektivů. "Já samozřejmě vzhledem k tomu, že jsem poslouchal projev pana premiéra Paroubka, který řekl, že chce, aby to zasedání bylo veřejné, tak jsem to udělal tak, že jsem jednu část udělal veřejnou a druhou neveřejnou. Bude záležet na výboru," řekl před začátkem jednání Kubice

Šéf Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník se pozastavil nad tím, proč šéf detektivů, kteří bojují s mafiány, celou záležitost medializoval. "Dohodli jsme se na tom, že tu kauzu nebudeme rozviřovat a počkáme, až se to pořádně vyšetří. Na tom jsme se dohodli. To může pan prezident potvrdit a může to potvrdit ještě kolega, který tam byl," doplnil Borník.

V dokumentech figurují mimo jiné jména bývalého pobočníka expremiéra Zemana Miroslava Šloufa, bývalého ministra průmyslu Miroslava Grégra, nebo známého předsedy vlády Paroubka Václava Kočky. Tím, kdo se snaží vyšetřování ovlivnit, je podle detektivů zejména někdejší kancléř ministra vnitra Grosse Pavel Přibyl.

V materiálech se hojně objevují parafráze policejních odposlechů a krátkých textových zpráv. Například rozhovor Přibyla s neznámým telefonistou Martinem, který ho upozorňuje, že mu detektivové odposlouchávají telefon. Nebo šéf protikorupční policie Miloslav Brych v telefonátu Přibylovi z 19. dubna sděluje, že ze spisu, o který se detektivové z ÚOOZ zajímali, zbylo po skartování jen pár listů.

Poslanec KDU-ČSL Pavel Severa dodává, že ho informace z tajné části dokumentu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu velmi znepokojily. "I kdyby to nedokazovalo přímo vinu těch osob, tak už jenom ten fakt, že se lidé z vysokých míst policie, Inspekce ministra vnitra, policejního prezídia, případně vlády, Úřadu vlády setkávají s lidmi, kteří mají v podsvětí velkou moc, tak je to zneklidňující fakt," řekl člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Pavel Severa.

Premiér Jiří Paroubek označil tvrzení Jana Kubiceho za dlouho připravované spiknutí šéfa ÚOOZ a některých představitelů ODS. Podle Paroubka se Kubice a občanští demokraté snaží o jeho diskreditaci a o poškození ČSSD před volbami, přičemž policistu označil za lháře a manipulátora.

Kubice to ovšem považuje za naprostý nesmysl. Šéf specializované skupiny pro boj s mafiemi tvrdí, že zločinné organizace prorostly do státní správy. Policejní prezídium, ministerstvo vnitra a předseda vlády Paroubek omezili podle Kubiceho činnost jeho útvaru a snaží se ovlivnit vyšetřování několika kauz.

Ty se týkají vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, pokusů o podvody ve státní společnosti Čepro a korupční aféru s biopalivy, do níž jsou zapleteni někteří bývalí členové ČSSD. Kubice také odmítá spekulace, že má od opoziční ODS slíbený post policejního prezidenta.

"Dávám čestné slovo, že nebudu policejním prezidentem. Mě se dokonce ptal nějaký poslanec sociální demokracie, jestli se znám s panem Langrem. Odpověděl jsem, že ne, nikdy jsem ho neviděl, tady poprvé. S Dalíkem, Tlustým, Topolánkem jsem se také nikdy v životě neviděl," dodal policista.

Bublan: Dokumenty jsou nepodložené

Ministr vnitra František Bublan ve vysílání Radiožurnálu označil tento materiál za nedůvěryhodný. Podle něj informace v něm obsažené nemají žádnou hodnotu.

"To je v podstatě taková směsice různých informací, které jsou nepodložené, neprověřené. Ti detektivové to nazvali stopami. Já jsem potom s nimi mluvil a zjistil jsem, že jsou to vlastně různé záznamy lidí, jako je třeba Krejčíř, Pitr nebo zavražděný Mrázek, kteří takto získávali nějaké informace na různé politiky. Takže to skutečně nemá žádnou hodnotu, není to prověřeno, není nic dokázáno. Já jsem byl docela zklamán z toho, že ti detektivové byli schopni toto dát na papír a nazvat to dokonce nějakou analýzou," řekl Radiožurnálu ministr vnitra.

Jan Hrbáček, Pavel Otto, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme