Jiří Paroubek neuznal volební porážku; zpochybnil platnost voleb

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu večer nepřímo zpochybnil platnost voleb do Sněmovny, v kterých zvítězila ODS. "Prověříme možnost podat žalobu na neplatnost voleb u Nejvyššího správního soudu," řekl Paroubek novinářům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Jiří Paroubek předstoupil v sobotu večer mimořádně před novináře a připomněl, že zákon o volbách umožňuje podat návrh na neplatnost voleb, pokud byla porušena ustanovení tohoto zákona způsobem, jenž mohl ovlivnit výsledky hlasování. Možnost podat žalobu na neplatnost voleb u Nejvyššího správního soudu chce ČSSD prověřit bezodkladně, neboť je tak nutné učinit do deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb státní volební komisí.

"Zdůrazňuji: prověříme," podotkl šéf ČSSD. "Činíme tak s vědomím odpovědnosti za zachování demokracie v naší zemi. Taková bezpříkladná manipulace se už nesmí opakovat," poznamenal Paroubek.

Paroubek odmítl uznat porážku ČSSD a volební vítězství ODS a řekl, že nepodá vítězům ruku. "To bych normálně udělal, ale takové gesto dělat nebudu. Sociální demokracie, její funkcionáři i já osobně jsme byli vystaveni neuvěřitelnému tlaku. ODS v hrůze, že prohrají třetí volby v řadě, použili všech prostředků, aby této prohře zabránili," prohlásil.

Paroubek nařkl ODS z toho, že zmobilizovala své finanční zdroje a ve spolupráci s většinou periodik, veřejnoprávní televize a rozhlasu rozpoutala "nevídanou kampaň". Přímo jmenoval některé novináře z Mladé fronty Dnes a televize Nova, kteří podle něj "pracovali v žoldu ODS".

Celý záznam jeho vystoupení si můžete vyslechnout níže.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek zváží stížnost na neplatnost voleb

Prezident Václav Klaus je šokován výroky premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který podle něj neunesl porážku. Klaus novinářům řekl, že nedopustí zpochybňování svobodného rozhodnutí občanů. Věří, že Paroubkovy výroky nejsou stanoviskem celé ČSSD. Zopakoval, že v pondělí začne jednat o nové vládě s ODS jako vítězi voleb.

Fotogalerie i rozhovory s protagonisty voleb do Poslanecké sněmovny naleznete ve speciálu www.rozhlas.cz/volby. Na stejném místě najdete vše důležité o volbách.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme