Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny je ODS; levice má ale polovinu mandátů

ODS vyhrála po deseti letech volby do Poslanecké sněmovny, získala rekordních 35,38 procenta hlasů. Vládní ČSSD volilo 32,32 procenta lidí, KSČM 12,81 procenta. KDU-ČSL volilo 7,22 procenta občanů a Stranu zelených 6,29 procenta voličů. Rozložení mandátů ve Sněmovně však končí patem - ODS, lidovci a zelení mají dohromady sto křesel, stejně jako sociální demokraté spolu s komunisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek

M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Po deseti letech zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny Občanská demokratická strana. Levice má ale ve Sněmovně polovinu křesel. ODS získala rekordních 35 procent hlasů, polepšila si tak o 23 poslanců - na 81. Vládní ČSSD volilo 32 procent lidí, k dosavadním 70 mandátům získala další čtyři. KSČM si značně pohoršila - za necelých 13 procent hlasů bude mít jen 26 poslanců. Ztratila také KDU-ČSL, kterou volilo 7 procent lidí. Bude tak mít 13 poslanců. Straně zelených vyneslo 6 procent hlasů 6 mandátů.

Letošních voleb do Poslanecké sněmovny se zúčastnilo 64,47 procenta oprávněných voličů, což je téměř o 6,5 procenta více než ve sněmovním klání před čtyřmi lety.

Nejvíce preferenčních hlasů získal šéf a volební lídr ODS Mirek Topolánek. Na první příčce se umístil s 36.645 preferenčními hlasy. Na druhém místě skončil předseda a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek, jehož jméno zakroužkovalo 31.779 voličů. Třetí je s 24.754 hlasy dosavadní šéf dolní komory a volební lídr ČSSD v Moravskoslezském kraji Lubomír Zaorálek.

Mezi voliči, kteří v letošních parlamentních volbách svůj hlas odevzdali v zahraničí, jasně zvítězili občanští demokraté s 50,17 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila ČSSD s 15,75 procenta. Zelené volilo 15,69 procenta a KDU-ČSL 10,13 procenta voličů. Žádná z dalších kandidujících stran mezi voliči v zahraničí nepřekročila pětiprocentní hranici.

Patová situace v počtu mandátů vyostřila emoce

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítl uznat porážku a občanské demokraty obvinil z nečestných praktik. V povolebním prohlášení přirovnal politiku ODS k mocenskému řešení krize v únoru 1948, řekl že občanští demokraté sáhli k projevům násilí, pomluvám a osočování. Více ZDE.

Prezident Václav Klaus je Paroubkovým prohlášením šokovaný. Podle něj premiér neunesl porážku. Klaus řekl, že nedopustí zpochybňování svobodného rozhodnutí občanů. Podrobněji ZDE.

nové složení Sněmovny | Foto: Jan Rosenauer

Prohlášení šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který zpochybnil platnost voleb do Sněmovny, odsoudili i představitelé ODS, Strany zelených a KDU-ČSL. Komunisté s lídrem sociálních demokratů naopak souhlasí a naznačili, že zváží, zda se připojí k případné volební stížnosti ČSSD.

Jednání o budoucí vládě budou komplikovaná

Politologové považují volební výsledek za nešťastný a nešetří ani slovy o předčasných volbách. Velmi tvrdé výroky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka podle nich ještě více zmenšily šance na vytvoření jakékoli většinové koalice za situace, kdy ČSSD a KSČM získají dohromady sto mandátů a zbylých sto bude patřit ODS, KDU-ČSL a Straně zelených. Možností, která se nabízí, je sestavit stočlennou koalici a snažit se "přetáhnout" některého z poslanců z druhého tábora.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je přesvědčen, že nejlepším řešením patové povolební situace by byla vláda národní shody. Naznačil, že to ostatním stranám oficiálně navrhne na nedělní tiskové konferenci.

Vedení Strany zelených se v sobotu večer usneslo, že strana v žádném případě nepodpoří vládu jakkoli spojenou s KSČM. Na možnou spolupráci se zelenými může podle předsedy zelených Martina Bursíka po svém sobotním projevu zapomenout premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Reakce ze zahraničí

Češi potrestali Sociální demokracii za skandály, které otřásaly zemí během osmi let jejich vlády. V tomto názoru se shodovaly světové tiskové agentury a reagovaly tak na první výsledky voleb, které naznačovaly vítězství pravice. Podle AFP uškodila ČSSD také jejich neskrývaná ochota spolupracovat s komunisty.

Zpravodaj agentury DPA nazval prohlášení Jiřího Paroubka zpochybňující regulérnost voleb v Česku za nevídané. Reportér ARD se zase pozastavuje nad tím, že předseda ČSSD otevřeně a jmenovitě obvinil některé novináře z nadržování ODS. Podle ARD by se také Česko mohlo po Polsku stát druhou exkomunistickou zemí, která by Evropskou unii učinila zase o něco euroskeptičtější. Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt prohlásil, že sudetští Němci jsou připraveni jednat s každým českým demokraticky zvoleným představitelem a každou demokratickou stranou.

Fotogalerie i rozhovory s protagonisty voleb do Poslanecké sněmovny naleznete ve speciálu www.rozhlas.cz/volby. Na stejném místě najdete vše důležité o volbách.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Dušan Valenta, Milada Richterová, Lucie Weissová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme