Exprokurátor Vaš poprvé promluvil o procesu s generálem Píkou

Před sedmapadesáti lety byl v plzeňské vězni Na Borech popravený generál Heliodor Píka. Komunistům nepohodlný veterán z první i druhé světové války a diplomat byl odsouzený ve vykonstruovaném procesu, který dozoroval vojenský prokurátor Karel Vaš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heliodor Píka v Buzuluku

Heliodor Píka v Buzuluku | Foto: Archiv ČRo

Ten dodnes žije v jenom pražském domově důchodců. Po roce 1989 byl za justiční vraždu souzený, nicméně soud řízení zastavil z důvodu promlčení trestných činů, za které byl žalovaný.

Karel Vaš vůbec poprvé detailně popsal okolnosti případu Heliodora Píky reportéru Českého rozhlasu. Vaš tvrdí, že v tehdy vykonstruovaném procesu rozhodoval nestranně a čistě: "O tom já nepochybuji, měl dvojí tvář. Jednak to byl kádrový, profesionální důstojník. Na druhé straně zradil. Existoval zákon, ten zákon byl neměnný."

Proč měli tehdy představitelé Sovětského svazu a komunistické československé vlády takový zájem na smrti generála Heliodora Píky?

Možnou odpověď na tuto otázku dává vysvětlení historika Ústavu pro soudobé dějiny Petra Koury: "Píka byl informován o tom, jak to chodí v Sovětském svazu, v Sovětské armádě. A znal celou řadu skutečností, na nichž měli Sověti zájem, aby se je nedozvěděli Američané po vypuknutí studené války."

Jan Hrbáček, Mikuláš Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme