Pokuta pro Microsoft je nižší, než se očekávalo

Evropská komise dnes vyměřila společnosti Microsoft pokutu 280,5 milionů eur. Informovala o tom komisařka pro hospodářskou soutěž Nelie Kroesová. Pokuta je o něco menší, než čím zatím Evropská komise hrozila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft Windows 2000

Microsoft Windows 2000 | Foto: Jan Rosenauer

"Pokuta odpovídá jednomu a půl milionu eur za každý den v období od prosince loňského roku, kdy Microsoft neplnil nařízení Evropské komise. Je to vůbec poprvé, kdy Komise musela nařídit takový trest za neplnění jejích nařízení, a upřímně doufám, že je to i naposled," řekla na tiskové konferenci Nelie Kroesová.

Microsoft má do konce července udělat to, co Komise nařídila už před dvěma lety, tedy předat dokumentaci obsahující takzvané zdrojové kódy. Bez nich se nedá zajistit, aby programy jiných softwarových firem v operačním systému Windows hladce fungovaly. Microsoft už údajně slíbil, že tak učiní do 18. července.

Kdyby americká softwarová firma nevyhověla, vyměří jí Komise mnohem přísnější trest, o kterém se mluvilo před několika měsíci. Za každý den prodlení by tak Microsoft mohl dostávat pokutu až tři miliony eur.

Spor Microsoftu s Evropskou komisí se táhne celkově už sedm let. Podle rozhodnutí z roku 2004 musí Microsoft v Evropě prodávat verzi operačního systému Windows bez audiovizuálního přehrávače a především poskytnout zmíněné technické charakteristiky svého systému - zdrojové kódy.

Firma Microsoft už oznámila, že se proti nové pokutě odvolá. Brusel už jí před dvěma lety nařídil zaplatit takřka půl miliardy eur. Americká společnost se odvolala a nyní o její stížnosti rozhoduje Evropský soudní dvůr.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme