Nový ropovod zprostředkuje Evropě ropu z nalezišť v kaspické oblasti

Turecko otevřelo ropovod, který spojuje Kaspické moře se Středozemním. Slavnostního zahájení provozu se v tureckém přístavu Ceyhan zúčastnili nejvyšší představitelé Turecka, Ázerbájdžánu a Gruzie, kterými ropovod vede. Zařízení zprostředkuje Evropě ropu z perspektivních nalezišť v kaspické oblasti, vyhýbá se přitom Rusku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba ropovodu byla finančně velmi náročná

Stavba ropovodu byla finančně velmi náročná | Foto: AFP

Plány na jeho výstavbu vznikly asi před deseti lety a prosazovaly je hlavně Spojené státy v rámci své strategie získávat zdroje mimo nestabilní Blízký východ. Stavba má také zmírnit závislost kavkazských zemí na Rusku a blíže je připoutat k západu.

Ropovod o délce 1768 kilometrů stál 3,9 miliardy dolarů. Zpočátku byla stavba procházející Ázerbájdžánem, hornatou Gruzií a severním Tureckem, která překonává stovky říčních údolí, považována za příliš drahý a obtížně realizovatelný projekt. Avšak rostoucí ceny ropy a zhoršující se situace na Blízkém východě dodaly záměru na atraktivitě.

Ropovod je již od minulého měsíce ve zkušebním provozu a každý den jím proudí asi 430 tisíc barelů ropy. Do roku 2008 se však předpokládá zvýšení objemu přepravené ropy na milion barelů denně. Půjde převážně o kazašskou a ázerbájdžánskou ropu.

Analytici se domnívají, že otevření nového ropovodu by se mohlo příznivě odrazit v ceně ropy na světových trzích.

Zdenka Turková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme