V popelnicích končí milióny mobilů

Češi se každý rok zbaví až několika miliónů starých mobilních telefonů. Ty, které už není možné prodat, pak většinou skončí v popelnicích. Ne každý totiž ví, že i mobily je třeba ekologicky zlikvidovat. Všichni tři tuzemští operátoři vybírají bezplatně staré telefony ve svých značkových prodejnách, stejná povinnost platí pro výrobce a ostatní prodejce. V zemích, kde jde technický pokrok kupředu, se podle expertů stávají nepotřebné telefony doslova časovanou bombou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Nokia

Mobilní telefon Nokia | Foto: Jan Rosenauer

Odborníci odhadují, že při maximálně dvouleté životnosti mobilních telefonů skončí ročně na celém světě v odpadu na půl miliardy přístrojů. To představuje 30 tisíc tun plastu a stovky tun cíno-olověných pájek a dalších kovů včetně chrómu, kobaltu a rtuti.

Michal Ruskin z jedné pražské prodejny říká, jak často si jeho zákazníci kupují nové mobily: "Většinou jednou do roka, když se blíží od jejich telefonu nějaký nástupce, tak vždy sáhnou po vyšší verzi toho přístroje."

Recyklaci nepotřebných přístrojů u nás zastřešuje systém REMA, který funguje teprve od poloviny loňského roku. Podle internetových stránek mobil.cz zatím svezl na 200 kilogramů přístrojů a nabíječek. Ekologicky zlikvidované telefony ale tvoří v oblasti IT a telekomunikací jen tři procenta. Problém je totiž v tom, že lidé většinou o recyklaci mobilů buď nestojí, anebo o její nutnosti neví.

"Pokud by ta možnost byla a věděl jsem o tom nějaké bližší informace, tak bych asi o to měl zájem z hlediska životního prostředí a finanční úspory, kdyby to bylo třeba levnější, tak určitě," řekl například jeden z uživatelů mobilu.

Například ve Velké Británii, která má na 60 milionů obyvatel, odevzdali lidé loni k recyklaci okolo 15 miliónů mobilů. Rakousko zase sbíralo nepoužívané přístroje a ty, které byly ještě funkční, pak posílalo do zemí třetího světa.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme