Letoun ČSA měl technické problémy v Chorvatsku

Návrat českých turistů z dovolené v Chorvatsku zkomplikovala porucha Airbusu 321 Českých aerolinií. Charterový let z Rijeky do Prahy v úterý večer neplánovaně skončil na letišti v Pule. Při nouzovém přistání se nikomu z víc než stovky cestujících ani posádky nic nestalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Z porouchaného motoru se zřejmě odlomila součástka a žhavý kousek kovu zapálil trávu na letišti. Podle mluvčí ČSA Jany Víškové, ale k požáru motoru ani úniku paliva nedošlo.

"Piloti po zjištění závady pohotově zareagovali, okamžitě vypnuli postižený motor i přívod paliva, a provedli start s jedním motorem," upřesnila Víšková.

"Letadlo poté přistálo krátce před jedenáctou v noci na letišti v Pule a všech 159 cestujících a sedm členů posádky vystoupilo zcela standardním způsobem. V tranzitní čekárně pak vyčkali na přílet náhradního letounu, který je dopravil zpět do České republiky," řekla mluvčí pro Radiožurnál.

Chorvatská televize: Motor hořel

Podle informací Chorvatské televize ale k požáru motoru došlo a uhasilo ho automatické hasící zařízení. Chorvatská televize to uvedla s odkazem na vyšetřovatele leteckých neštěstí Ministerstva moře, dopravy a turistiky.

Letadlo se přitom nemohlo vrátit na letiště v Rijece, kde při startu vznikl malý požár a tím byla snížena viditelnost. Proto odletělo do nedaleké Puly. Podle ředitele letiště v Pule Bruna Rogoviče tam porouchané letadlo stále stojí.

"Čekáme přílet mechaniků ČSA, kteří by měli přiletět dnes. Měli by přivézt nový motor pro výměnu na letadle. Je to standardní procedura, nic zvláštního, vše je v pořádku."

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme