Bushovo veto rozpoutalo v USA debatu o využití kmenových buněk

Americký prezident George Bush poprvé použil svého práva veta a odmítl zákon o financování kontroverzního výzkumu lidských embryonálních kmenových buněk. Kongres asi přijme hozenou rukavici a pokusí se prezidenta Bushe přehlasovat. Nejde však jen o otázku politickou, ale hlavně lékařskou a etickou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Zdroj: ČTK

O embryonálních kmenových buňkách se zatím moc nediskutovalo a pro neodborníky to bylo spíš téma neznámé. Ale teď je už pár dní téma číslo jedna a nejenom kvůli politice.

Všechny televize a americká další média detailně a ze všech stran vysvětlují, o co vlastně jde po lékařské a také po morální stránce.

Kmenové buňky, včetně těch našich lidských, jsou jedinečné tím, že mají schopnost sebeobnovy, vlastně klonování. Ale hlavní je, že se i tyto lidské buňky mohou vložit do nějaké narušené tkáně a tam se mohou přeměnit na jiné buňky. To je fantastická možnost pro obnovu různých orgánů.

Proto třeba zákon podporovali i Bushovi stoupenci. Například Arnold Schwarzenegger napsal Bushovi otevřený dopis. Nebo Nancy Reaganová, jejíž manžel, prezident Ronald Reagan, zemřel na Alzheimerovu chorobu, pro kterou jsou kmenové buňky šancí na léčení.

Zádrhel je ale v tom, že se mají získávat z lidských embryí. A to je nejen v Americe hodně citlivý problém. Když z embrya vezmete kmenové buňky, tak ho zabijete. Je to vlastně zabití nenarozeného člověka. A nejen v Americe se už spousta dětí narodila tak, že rodiny adoptovaly odložené zmražené embryo. Kliniky mají odložených embryí, i po potratech, tisíce.

A právě tyhle rodiny, ale i řada dalších lidí nesouhlasí s tím, aby se odloženým embryím nedala šance na život, aby se zabila pro vědecké účely nebo pak i pro léčení jiných. Řada rodin s takto narozenými dětmi přišla podpořit prezidenta George Bushe přímo do Bílého domu. A když vidíte takto narozené děti, tak si uvědomíte, že to je opravdu velký morální problém.

Alternativy, jak získat lidské kmenové buňky jinak než zabitím lidského plodu, existují. Prezident Bush nezakázal výzkum, to ani touto cestou nemohl. Vetoval zákon, který měl umožnit financování a tím de facto ničení lidských embryí za státní peníze.

Některé kliniky asi budou ve výzkumu kmenů z embryí pokračovat, i když by se tím také zdiskreditovat. Nicméně kmenové buňky se třeba dají získat také z pupečníku matky bezprostředně po narození dítěte. Možnosti diferenciace takto získaných kmenových buněk jsou omezenější a náročnější, ale existují.

Teoreticky může americký Kongres prezidenta přehlasovat. Určitě se o to zákonodárci pokusí. Ale otázka ničení odložených lidských embryí je tak složitým morálním problémem, že se těžko najde na přehlasování Bushova veta dvoutřetinová většina.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme