Bush vyzval Kubánce, aby usilovali o demokratické změny

Americký prezident George Bush se poprvé vyjádřil k situaci na Kubě poté, co se moci na ostrově dočasně vzdal Fidel Castro. Šéf Bílého domu prohlásil, že sleduje vývoj kubánské politiky velmi aktivně. Zároveň otevřeně vyzval obyvatele ostrova, aby pracovali na demokratických změnách režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Zdroj: ČTK

V prohlášení prezidenta Bushe se píše, že Spojené státy absolutně podporují úsilí kubánského lidu o demokracii a svobodu. Budou za ním stát při nastolení dočasné vlády a zároveň si budou všímat těch v současném režimu, kteří kladou svobodné Kubě překážky.

Bushova slova odrážejí dřívější postoj Washingtonu, že USA nebudou podporovat Raúla Castra, který se v pondělí přechodně ujal moci jako prezident. Bílý dům si ale nepřeje, aby se Kubánci v případě smrti Fidela Castra vydali na masový exodus do USA. Mluvčí Tony Snow vyzval obyvatele komunistického ostrova, aby zůstali tam, kde jsou.

Fidel Castro, kterému bude 13. srpna 80 let, předal pravomoci svému bratru Raúlovi poté, co kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci. Raúl Castro, který je dlouhé roky považován za Fidelova potenciálního nástupce, má podle analytiků dostatek státnických schopností, ale bratrovo charisma mu chybí.

Fidel Castro ve středu vzkázal lidu, že jeho stav je stabilní a že má dobrou náladu. V prohlášení, které jeho jménem přečetl moderátor ve státní televizi, uvedl, že bude ale trvat hodně dní, než bude moci být vyřčena spolehlivá diagnóza. Prestižní nemocnice, v níž je Fidel hospitalizován, nevydává žádné zprávy o jeho zdravotním stavu nebo průběhu rekonvalescence.

Martin Hromádka, Olga Baková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme