Nové biometrické pasy prý mají vážné nedostatky

Nové biometrické pasy prý mají zásadní bezpečnostní slabinu. Tvrdí to alespoň německý počítačový expert, podle kterého je možné údaje na elektronickém čipu snadno zkopírovat. Biometrické pasy teď přitom zavádí řada zemí, včetně České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklad - cestovní pas

Osobní doklad - cestovní pas | Foto: Jan Rosenauer

Lukasi Grunwaldovi se podařilo údajně bez větších problémů zkopírovat osobní data uložená na čipu jeho vlastního pasu. Německý počítačový odborník to předvedl veřejnosti na konferenci v Las Vegas.

Grunwald své údaje přenesl do prázdného pasu s radiofrekvenčním (RFID) čipem, který by čtečka pasů nerozeznala od originálního dokladu. Automatickým kontrolním systémem pro rychlé odbavování pasažérů na letištích by tak hladce prošel.

Právě urychlení odbavování patří spolu s nesnadným paděláním k hlavním důvodům, proč se ve světě začaly biometrické pasy zavádět. Ve snaze pozměnit data na čipu zabránil Grunwaldovi vnitřní bezpečnostní kód. Nizozemští specialisté varují, že by se přes čipy mohly třeba do některého centrálního systému dostat také viry.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme