ÚOHS snížil pokutu pekárnám za kartel

Tři největší domácí pekárny Delta, Penam a Odkolek musejí za kartelovou dohodu o cenách pečiva z roku 2003 zaplatit téměř 53 milionů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak ve svém rozhodnutí snížil původní pokutu 120 milionů, později upravenou na 66 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Antimonopolní úřad podezříval největší hráče na trhu, že se v listopadu 2003 po sedmileté stagnaci cen domluvili na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu.

"Společnosti se domluvily na tom, že budou aplikovat jednotnou obchodní politiku vůči svým odběratelům, to znamená zejména obchodním řetězcům, a tuto svojí cenovou politiku koordinovaly. Ve středně nebo dlouhodobém horizontu určitě došlo k postižení konečných zákazníků," řekl předseda úřadu Martin Pecina.

I když jde o závažný delikt, jednání firem vyplývalo ze snahy přežít na trhu, upozornil Pecina. "Kartel jsme prokázali už v původním rozhodnutí, teď se řešila jen výše pokuty," podotkl předseda antimonopolního úřadu.

Iniciátorem kartelu byla podle ÚOHS firma Delta Pekárny, proto zaplatí 24,8 milionu. Odkolek dostal pokutu 14,8 milionu, na Penam zbylo 13,2 milionu korun. Původně měly pekárny zaplatit dohromady 120 milionů korun. Všechny tři firmy ale kartel odmítly s tím, že reagovaly na prudký nárůst cen pšenice.

ÚOHS pak případ prošetřoval znovu a loni v červenci snížil pokutu skoro na polovinu. Proti tomuto rozhodnutí se ale všechny tři firmy odvolaly. Z upravené šestašedesátimilionové sankce díky tomu ušetřily pětinu. Firmy se nyní mohou obrátit na brněnský krajský soud

Všechny tři pekárenské společnosti loni utržily několik miliard korun. Delta a Odkolek mají od letošního roku společné majitele. Antimonopolní úřad koncem povolil února fúzi firem United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding, ovládají asi desetinu českého trhu s pečivem.

Martin Hromádka, Emil Elner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme